Uit de Oosterschelde komt elk jaar 250.000 kilo zeewier

De zeewierboerderij bij de Schelphoek op Schouwen-Duiveland gaat nog verder uitbreiden. Onlangs werd de oppervlakte op het water vergroot naar één hectare. Begin volgend jaar komt daar op z’n minst nog twee bij. De uitbreiding is nodig om aan de toenemende vraag naar zeewier te voldoen.

Dagelijks consumeren wij allemaal zeewier, vaak zonder dat we het weten. Het zit namelijk verwerkt in allerlei producten, van koffiemelk tot ijs en van medicijnen tot tandpasta. Zo’n vijf jaar geleden raakt John van Leeuwen uit Kerkwerve betrokken bij de proefteelt van zeewier op de Oosterschelde. Nu heeft hij samen met twee anderen een zeewierboerderij bij de Oosterschelde.

Het leven van het zeewier begint in het lab in Kamperland. Daar worden minuscule sporen – babyzeewier – van bestaande wieren gehaald en opgekweekt. Net zo lang tot ze groot genoeg zijn om het water bij de Schelphoek in te gaan. “De sporen zijn met het blote oog niet te zien. We bekijken ze eerst met een microscoop om te zien of de kwaliteit goed genoeg is. Dan laten we het hechten aan touwtjes die we later in de Oosterschelde hangen.”

Voor het volledige artikel klik hier

bron: Omroep Zeeland