Zeeuwse voedselteelt moet slimmer

Dankzij een sterke akkerbouw, voedselverwerkende bedrijven én havens met grote logistieke spelers, heeft Zeeland zich ontpopt tot de voedseldelta van Noordwest-Europa. Het gros van de producten – van mosselen, uien, aardappelen tot friet – wordt geëxporteerd.

De totale foodsector is inmiddels goed voor een marktwaarde van 1,7 miljard euro en een toegevoegde waarde van 800 miljoen euro. Vijftien procent van de Zeeuwse beroepsbevolking werkt in de voedselsector. Om die koppositie vast te houden, moeten boeren, vissers en procesindustrie blijven vernieuwen én samenwerken. Dat gaat ook gebeuren, blijkt uit de agenda Voedselrijk Zeeland 2018 van de provincie.

Inmiddels zit iedereen die bij in Zeeland geteeld en verwerkt voedsel betrokken is, onder de paraplu van FoodDelta Zeeland. Dat telt tweehonderd leden, van ondernemers, kennisinstellingen tot overheid. Ze koesteren twee hoofddoelen: slimmer én duurzamer produceren. Als het (milieu)winst oplevert, doe je het samen.

Wat staat er dit jaar op de agenda voor de akkerbouw?
Duurzaamheid en energiebesparing zijn wel de thema’s. Door de extreme weersituaties is het van belang dat er meer bodemleven in de bodem komt. Daardoor wordt water langer vastgehouden, en als het regent, zit er meer zuurstof in de grond. Een gezonde bodem kan klimaatinvloeden bufferen en biodiversiteit verbeteren. ZLTO-landbouwvoorman Joris Baecke zegt dat de landbouw oplossingen voor een aantal grote maatschappelijke thema’s heeft: voedselzekerheid en klimaatverandering. Je kunt klimaatdoelstellingen deels halen door meer koolstofdioxide (CO2) vast te leggen in de bodem. Dat remt de opwarming van de aarde. En door koolstof aan de bodem toe te voegen, wordt de grond vruchtbaarder en is die makkelijker te bewerken.

Daarnaast blijft onderzoek naar nieuwe, profijtelijke teelten van belang. Dat gebeurt onder meer in de biobased proeftuinen bij agrarisch kennis- en innovatiecentrum Rusthoeve in Colijnsplaat, dat een sterk kennisbastion voor nieuwe teelten is geworden. Denk aan exotische gewassen zoals zoete aardappel, honingbes, yacon, quinoa, maar ook aan soja, waarmee de CZAV experimenteert. Ook de teelt van zeewier is in opmars.

Ook slimme landbouw met sensoren, drones en andere digitale middelen blijft in 2018 een speerpunt.

En wat voor de fruitteelt?
Zoet water is een probleem. Slechts voor 200 van de 6.000 hectare is zoet water in de buurt beschikbaar. De provincie Zeeland wil dan ook de uitbreiding van zoetwatervoorzieningen onderzoeken. Daarnaast loopt er dit jaar een Vlaams-Nederlands onderzoek naar een betere bestuiving in de fruitteelt, onder meer door nestblokken voor insecten in boomgaarden neer te zetten.

Welke onderwerpen spelen in de visserij?
De provincie lobbyt vooral om de gevolgen van de aanlandplicht en verder ook de Brexit te verzachten. Ook maakt ze zich sterk voor behoud van de pulsvisserij.

Naast duurzame visserij ondersteunt de provincie (ook financieel) Aqua Valley, waarin vijf bedrijven (waaronder de nieuw indoorkwekerij Kingfish Zeeland) en twee kennisinstellingen samenwerken. Verder wordt onderzocht of een kreeftenveiling in Yerseke haalbaar is.

Bron: PZC, 16 januari 2018