Regenton voor bewoners Edelstenenbuurt in Middelburg

Bewoners van de Edelstenenbuurt hebben een regenton voor in hun tuin gekregen. Zo kunnen ze op een watervriendelijke manier tuinieren en voorkomen ze wateroverlast.

Afgelopen zomer merkte buurtbewoonster Gülsen Köstek, dat tuinieren in de Edelstenenbuurt niet zo makkelijk ging. “Ik wilde mijn tuin opknappen en groenten en plantjes planten, maar omdat ik geen wateraansluiting in mijn tuin heb, was dat nogal lastig.”

Toen ze van andere bewoners begreep dat ze niet de enige was zonder wateraansluiting in de tuin, besloot ze een project voor regentonnen te starten. Ze zocht daarvoor contact met de gemeente Middelburg, die wel oren had naar haar idee. De regentonnen werden opgenomen in het project ‘Vitale Revolutie’, bedoeld om mensen gezond en fit te houden.

Met de tonnen slaan de bewoners van de Edelstenenbuurt twee vliegen in één klap. Er kan wateroverlast in de tuinen mee voorkomen worden en bewoners besparen (kosten van) kraanwater om hun (moes)tuin te bewateren.

De Middelburgse wethouder Saskia Szarafinski overhandigde zaterdag symbolisch de eerste regenton aan Köstek. Die overhandiging vond plaats in Groenrijk Middelburg, sponsor van de tonnen.

Tuinspecialiste Brenda Horstra legde de buurtbewoners uit waarom een watervriendelijke tuin zo belangrijk is. “Per vierkante meter kan er 800 liter water per jaar vallen.” Ze raadde de bewoners daarom aan om de tuin niet alleen van een regenton te voorzien, maar ook om deze anders in te richten. “In een tuin vol tegels kan water niet gemakkelijk weg. Met bijvoorbeeld kleine strookjes groen tussen de tegels gaat dat al een stuk beter.”

Joes Taryakchi-Van Arkel is een van de buurtbewoners die een ton in ontvangst mocht nemen. “Ik vind het echt geweldig. Het is zo zonde dat nu veel regenwater zomaar verdwijnt. Zeker ‘s zomers kan ik dat heel goed gebruiken om de planten water te geven. Het scheelt een hoop kraanwater.”

In totaal hebben zo’n zeventig buurtbewoners een regenton gekregen.

bron: PZC – 25 maart 2018