Neem een kijkje in een viskotter en in mosselbedrijf tijdens de Dutch Agrifood Week

WEMELDINGE – Vorig jaar waren er vooral activiteiten voor het bedrijfsleven, dit jaar zijn er ook drie Zeeuwse publiekstrekkers tijdens de Dutch Agrifood Week die zich van 5 tot 16 oktober afspeelt.

Frank Balkenende 14-08-18, 08:00

Fooddelta Zeeland, een platform waarbij ruim 200 bedrijven en kennisinstellingen zijn aangesloten, pakt dit jaar uit tijdens de landelijke Dutch Agrifood Week. ,,Vorig jaar was het met name business to business, nu hebben we drie leuke activiteiten voor het publiek. Je wilt ook de consument betrekken bij voedsel dat van Zeeuwse bodem en uit Zeeuwse wateren komt”, zegt Ronald de Vos, die bij Fooddelta Zeeland verantwoordelijk is voor dit soort projecten.

Publiek is zaterdag 6 oktober welkom bij De Oesterij in Yerseke tijdens ‘de fandag voor de mosselen’. Belangstellenden wacht een rondleiding bij mosselverwerkende bedrijven. Ook is het mogelijk om mee te varen met een mosselkotter. De organisatie is handen van de Producentenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur. ,,Natuurlijk is dit een stukje marketing, maar we willen tijdens deze fandag ook laten zien hoe de sector innoveert. Een magnetronmossel was acht jaar terug nog een utopie. Nu kun je hem gewoon kopen.”

Brexit
Daarnaast kunnen geïnteresseerden zaterdag 13 oktober in de Vlissingse haven een kijkje nemen op twee vissersschepen. Deskundigen vertellen dan onder meer welke gevolgen de bouw van windparken op zee heeft voor de visserij. Ook het effect van een Brexit op de zeevisserij komt aan bod.

In Zeeland begint de Dutch Agrifood Week met een symposium dat gedeputeerde Jo-Annes de Bat van economie zal openen. De plek is nog geheim. ,,Het zal waarschijnlijk op het water zijn”, zegt De Vos. Het thema is ‘van producent tot consument’. De Vos: ,,Er is veel te doen over voedsel. Neem nu de pruimen van fruitteler Hamelink uit Wemeldinge. Net te klein, vonden de grote supermarktketens. Dus leek Hamelink met zijn pruimen te blijven zitten. Gelukkig leverde een actie wel een hoop afnemers op. Maar het is natuurlijk te gek voor woorden dat je klein, maar goed fruit nauwelijks kwijt kunt. Tijdens het symposium willen we de hele keten, dus ook de consument, onder meer daarvan bewust maken.”

Kiwibes
Energietransitie, hittebestendige rassen, het tekort aan personeel en noodzakelijke innovaties komen allemaal voorbij op het symposium. Maandag 8 oktober (locatie wordt nog bekendgemaakt) is er een bijeenkomst over nieuwe producten zoals glutenvrij voedsel en nieuw fruit zoals de kiwibes en de honingbes. Donderdag 11 oktober kunnen ondernemers in Dockwize in Vlissingen zich verdiepen in de blockchaintechnologie. Dezelfde dag schuiven genodigden aan in Scalda in Middelburg voor een diner met nieuwe, in de regio geteelde en gekweekte producten.