Fooddelta Zeeland verzet zich tegen extra belasting op groente en fruit

GOES – Gezond voedsel als groente en fruit wordt duurder als het kabinet in 2019 het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent verhoogt. Een onzalig plan, vindt voorzitter Wilfred van Elzakker van Fooddelta Zeeland.

Frank Balkenende 17-08-18, 11:23

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie en landbouworganisatie LTO Nederland slijpen de messen. Ook Fooddelta Zeeland, de koepel van voedseltelend en -verwerkend Zeeland, verzet zich tegen de aangekondigde belastingverhoging. Van Elzakker gaat politici hierop aanspreken. Binnenkort treft hij het (in Goes woonachtige) CDA-Kamerlid Joba van den Berg. ,,Het is natuurlijk te gek voor woorden dat gezond voedsel duurder wordt en daar niet de teler, maar alleen de schatkist van profiteert.”

Dauwendaele
De aangekondigde belastingmaatregel staat ook haaks op campagnes om jongeren gezonder te laten eten, zegt Van Elzakker. Hij wijst op het project De Vitale Revolutie in de Middelburgse wijk Dauwendaele, waarin wordt geprobeerd jongeren meer te laten bewegen en gezonder te laten eten. Het project moet overgewicht onder jongeren terugdringen. Het zou daarom logischer zijn ongezond voedsel zwaarder te belasten en groente en fruit niet. Het tegendeel is het geval. Sinds de millenniumwisseling is suiker 18 procent goedkoper en groenten 50 en fruit 41 procent duurder geworden.

Van Elzakker ziet nog een ander risico. ,,Als de prijs van groente en fruit stijgt, bestaat de kans dat consumenten minder gezond voedsel kopen. Als het verkoopvolume stagneert, kan dat de prijs van groente en fruit opdrijven. Daarom is dit een slecht en voor de hele keten een gevaarlijk plan.”