De inspanningen binnen het innovatienetwerk FoodDelta Zeeland werpen hun vruchten af. Door bijeenkomsten, uitwisseling van inzichten op de gekozen innovatiethema’s, het met elkaar uitvoeren van innovatieprojecten en het zichtbaar maken van de resultaten hiervan verandert het Zeeuwse foodcluster stap voor stap. Dit heeft direct betekenis voor de toekomst van de deelnemende partijen. Hiernaast vindt u een overzicht van recente resultaten.
29 november 2023
Wil jij net als Manuel Nieuwdorp ook werken aan een duurzame voedselproductie in Zeeland?
29 november 2023
Als jonge professional biedt de foodsector in Zeeland jou eindeloze groeikansen en variatie.
23 november 2023
Je ziet de producten in de supermarkt staan, maar waar komen de producten eigenlijk vandaan? Melissa van der Gucht neemt ons mee in haar werk als shiftleader bij Coroos.
20 november 2023
Peren eten geeft een boost aan de weerstand van je lichaam. Ze bevatten vitamine C en koper welke je immuunsysteem stimuleren en je beschermen tegen ziekteverwekkers.
15 november 2023
Zeeland, fijn om te wonen en te werken. Ook volgens Niek Stoffijn, teamleider Kas & Innovatie bij Limagrain.
9 november 2023
De foodsector in ons mooie Zeeland biedt een breed scala aan carrièremogelijkheden. Van logistiek medewerker tot voedseltechnoloog, van verpakkingsexpert tot operator. Welk pad kies jij? De keuze is aan jou!
1 november 2023
Van medewerker bij de kerstwinkel naar accountmanager van Nederland. Het kan allemaal binnen de foodsector!
30 oktober 2023
We zijn klaar om de online campagne 'Join the future of food' te lanceren, waarin we laten zien hoe leuk, interessant en veelzijdig het werken in de foodsector in Zeeland is. Deze campagne is bedoeld om meer mensen te enthousiasmeren voor een carrière in de foodsector, die volop kansen en uitdagingen biedt.
10 oktober 2023
Dinsdag 10 oktober werd in Scalda restaurant Jongleert een diner georganiseerd in het kader van de Dutch Food Week. Er werd een verrassingsmenu geserveerd, gebaseerd op de gerechten in het receptenboekje ‘Weekmenu voor Zeeland’ -weet wat je eet.
7 oktober 2023
Van 7 – 14 oktober is het Dutch Food Week en besteden we extra aandacht aan ons eten. In Zeeland doen we dit met een WEEKMENU VOOR ZEELAND, een menu dat gezond is voor jou én je omgeving! Bekijk hier het Weekmenu voor Zeeland-weet wat je eet receptenboekje!
29 september 2023
Van 7 – 14 oktober is het Dutch Food Week en besteden we extra aandacht aan ons eten. In Zeeland doen we dit met een WEEKMENU VOOR ZEELAND, een menu dat gezond is voor jou én je omgeving!
27 september 2023
Boeren, tuinders, vissers, kwekers maar ook slagers en bakkers, bierbrouwers en andere voedselmakers
en -liefhebbers zijn van waarde voor Zeeland.
Op zaterdag 14 oktober 2023 zetten we hen in het zonnetje.
8 september 2023
We zijn verheugd te kunnen melden dat per 1 september 2023 Wilfred van Elzakker is toegevoegd aan het team van bureau FDZ, het netwerkbureau van FoodDelta Zeeland.
31 augustus 2023
Donderdag 31 augustus brachten de dames Marian Geluk en Gerda Verburg (voormalig minister LNV) van Next Food Collective een bezoek aan Zeeland. Johan Dourleijn van Bureau FDZ heeft hen tijdens deze ‘Zeeuwse foodsector’ dag begeleidt en samen met hen een aantal strategisch partners van FoodDelta Zeeland bezocht.
25 mei 2023
Van verspillen naar verwaarden in voedselproductie. Inspiratiemiddag om als Zeeuwse foodondernemer zelf hiermee aan de slag te gaan
29 maart 2023
Impact voor de eiwittransitie: samenwerking The Protein Community en FoodDelta Zeeland
The Protein Community -onderdeel van Foodvalley NL - en netwerkorganisatie FoodDelta Zeeland gaan samenwerken om bedrijven in Zeeland te ondersteunen in de eiwittransitie
9 maart 2023
Op de HZ wordt persoonlijk, kleinschalig voltijd- en deeltijdonderwijs geboden aan zo’n 5.000 studenten. Onze studenten worden gestimuleerd om het beste uit zichzelf te halen door middel van persoonlijke ontwikkeling en kennisontwikkeling.
1 maart 2023
Tijdens de innovatiebijeenkomst ‘Werken in de Food’ ging het FIT2030 confettikanon af bij FoodDelta Zeeland. Met dit feestelijke moment vieren we de betrokkenheid bij het programma Food in Transitie 2030 (FIT2030) van SOL.
13 februari 2023
Maandag 13 februari heeft Bureau FDZ een -creatieve- masterclass Foodchain & Transition gegeven op de HZ University of Applied Sciences te Middelburg. Een groep van 5 internationale, 2e jaar studenten houdt zich komende maanden bezig met de transitie in de voedselketen.
27 januari 2023
Op vrijdag 27 januari jl vond in Zeeland de 2e Uitvoeringsbijeenkomst van de BEAN DEAL plaats.
Doel van de Bean Deal, officieel de Green Deal Eiwitrijke Gewassen, is opschaling van de Nederlandse teelt en verwerking van eiwitrijke gewassen, primair bestemd voor humane consumptie, met een focus op stikstofbindende vlinderbloemigen.
24 november 2022
Vinden, binden en boeien van medewerkers vraagt om nieuwe manieren van werkgeverschap.
De komende jaren wordt hier in Zeeland specifiek op ingezet door samenwerkende partijen binnen de foodsector. Ook u kunt actief meedoen en uw bedrijf op dit gebied meer toekomstgericht maken.
17 november 2022
De Verenigde Naties hebben als streefdoel gesteld om voedselverspilling te halveren in 2030 ten opzichte van 2015. Om dit te bereiken, werkt HZ samen met andere hogescholen aan het terugdringen van voedselverspilling binnen de diverse schakels in de voedselketen.
1 november 2022
Op dinsdag 1 november 2022 organiseren het Sustainable Food Initiative (SFI), Food Tech Brainport (FTB) en Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) het evenement "Ondernemen met reststromen" bij Food Tech Brainport in Helmond. U kunt aansluiten van 9 tot 13u of van 12 tot 16u met een gezamenlijke netwerklunch. Tijdens de lunch kunt u kennismaken met verrassende, nieuwe producten uit reststromen.
8 oktober 2022
Dutch Food Week, een initiatief van de Topsector Agri&Food, vindt dit jaar plaats van 8 tot en met 15 oktober. Het bruist dan in Nederland van allerlei evenementen rondom ons voedsel. Ook in Zeeland vinden er een aantal activiteiten plaats.
8 oktober 2022
De foodsector in Zeeland moet blijven innoveren en heeft hier voldoende en gekwalificeerd personeel voor nodig. Hoe vindt u personeel? En nog belangrijker misschien; hoe wordt u gevonden? Laat potentiële werknemers uw bedrijf ‘ontdekken’ tijdens de Zeeuwse Foodsafari die tijdens de Dutch Food Week (8-15 oktober 2022) zal plaatsvinden.
8 oktober 2022
Proteïne praat - ‘Duurzame eiwitten in Zeeland’
Wat is jouw recept voor meer duurzame eiwitten op tafel? Doe mee, kom er achter wat een ingewikkeld woord als de ‘eiwittransitie’ betekent, ontdek de voordelen van duurzame eiwitten, raak geïnspireerd en ga zelf thuis aan de slag met één of meerdere recepten!
12 september 2022
Verbouwen, verwerken, vervoeren, koelen en opwarmen. We stoppen veel energie in ons eten. Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker dat we zo min mogelijk eten verspillen. Bijvoorbeeld door restjes op tijd op te eten. Een simpele daad voor een beter klimaat. Die boodschap delen we tijdens de Verspillingsvrije Week.
11 juli 2022
We moeten er met z'n allen aan geloven: de eiwittransitie. Klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar het resultaat ervan ligt al regelmatig op je bord in de vorm van bijvoorbeeld mosselen of een stukje vegavlees. Zeeland zou voorop kunnen lopen in dit hele proces. Sterker nog, dat doen we al een beetje. "Op het veld staan de gewassen al en de marine-eiwitten hebben we ook."
7 juli 2022
Veertien jonge professionals uit de Zeeuwse voedselproducerende keten komen op 7 juli voor het eerst bijeen op Hof Olmenstein.
Zij gaan de komende anderhalf jaar met elkaar aan de slag om te experimenteren met nieuwe vormen om er jonge collega’s bij te krijgen.
5 juli 2022
Yellowtail kingfish, zeekraal en mosselen: zomaar enkele typisch Zeeuwse producten die op dinsdagmiddag 5 juli werden geserveerd op The Protein Showcase van Floriade Expo 2022. Want de Zeeuwse foodsector, verenigd in netwerk FoodDelta Zeeland, heeft naast plantaardige ook mariene eiwitten te bieden. Van zee en land, van land en water.
5 juli 2022
Zeeuwse bedrijven, kennisinstellingen en overheden werken samen aan vernieuwing van het voedselsysteem in het innovatienetwerk FoodDelta Zeeland. Met betrekking tot de eiwittransitie bouwen ze aan hun gezamenlijke ambitie Protein Delta Zeeland. In de hele keten van uitgangsmaterialen t/m winkels en restaurants wordt geïnnoveerd om duurzame plantaardige, mariene en schimmeleiwitten op het bord van de consument te krijgen.
21 juni 2022
Gezondheid, duurzaamheid & goed leven, dat is het motto van Dutch Food Week 2022 en dat sluit aan bij de thema’s van FoodDelta Zeeland, het kennis- en innovatienetwerk voor de foodsector in Zeeland. Alle reden om structureel met elkaar samen te werken m.b.t. het zichtbaar maken van de foodsector in de samenleving.
13 juni 2022
Voor de gemeentelijke Samenwerking in de Bevelanden is FoodDelta Zeeland betrokken voor de actielijn Agri-/Aquafoodsector. Samen met vertegenwoordigers uit de Triple Helix wordt het kernteam gevormd. In dit kernteam wordt de gezamenlijke ambitie met bijbehorende activiteiten ontwikkeld.
11 april 2022
Op 11 april 2022 vond in de lasloods te Vlissingen het startevent in Zuid Nederland voor de nieuwe Europese subsidieprogramma’s plaats. Met de subsidies wil Brussel echt impact hebben op de belangrijkste maatschappelijke transities waar onze tijd om vraagt.
7 april 2022
Voor Zeeland als geheel is een transitie naar meer regionale voedselsystemen een belangrijk thema en passend bij de provinciale ontwikkeling. Om dit te ondersteunen is het onze bedoeling om een structureel provinciaal netwerk van bedrijven, kennisinstellingen en overheden te laten ontstaan rondom het specifieke onderwerp ‘regionale foodketens’.
5 april 2022
Van dinsdag 5 tot en met vrijdag 8 april is Urgenda te gast in de Zuidwestelijke Delta. We reizen van Breda naar Noord-Beveland en van Goeree-Overflakkee naar de Hoekse Waard. Steeds laten we – samen met andere partijen – zien waar koplopers mee bezig zijn. Bodem, water en biodiversiteit hebben een directe relatie met klimaatverandering. Deze thema’s staan dan ook centraal tijdens deze tour.
5 april 2022
De Fruit Logistica is de belangrijkste vakbeurs voor de internationale groenten- en fruithandel. In 2020 waren er meer dan 3.300 exposanten uit 91 landen aanwezig. Ruim 72.000 bezoekers uit 135 landen bezochten de grootste en belangrijkste beurs van de wereldwijde AGF-handel. Op deze beurs ontmoeten producenten, handelaren, telers van AGF-producten, importeurs, exporteurs, telersverenigingen, zaadbedrijven en marketingorganisaties elkaar. Daarnaast zijn er machinehallen, waar producenten van verpakkingsmachines, opslag, transport, warehousing en IT-systemen hun stands hebben.
21 maart 2022
Het innovatienetwerk FoodDelta Zeeland is een samenwerkingsverband van bedrijven, kennisinstellingen en
overheden, gericht op de vernieuwing van de Zeeuwse foodsector. Het netwerk wordt vooral gedragen door de
strategische partners uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden
10 februari 2022
Meld je nu aan voor het (gratis) leiderschapsprogramma voor Young Food Professionals uit Zeeland. Ontwikkel jezelf, maak kennis met collega-jongeren uit dezelfde toffe foodsector en trek toekomstige collega’s aan met jouw eigen oplossingen.
1 februari 2022
FoodDelta Zeeland, Delta Agrifood Business en de Rabobanken in Zeeland en West-Brabant maken bekend dat ze gaan samenwerken aan de ondersteuning van de voedseltransitie bij het MKB in de regio Zeeland en West-Brabant.r.
1 december 2021
Het bestuur van de stichting FoodDelta Zeeland is zeer verheugd te kunnen melden dat Caroline Verwijs de positie van bestuursvoorzitter van de stichting heeft aanvaard. Daarmee is de vacature die ontstond door het vertrek van Wilfred van Elzakker in korte tijd ingevuld met een van Zeelands gewaardeerde foodprofessionals uit het bedrijfsleven.
1 november 2021
Wilfred van Elzakker heeft kenbaar gemaakt zijn positie als bestuursvoorzitter van stichting FoodDelta Zeeland neer te leggen om zijn loopbaan als zelfstandig consultant in de foodsector te vervolgen. Als bestuur betreuren wij het vertrek van Wilfred, maar hebben uiteraard respect voor zijn keuze
1 oktober 2021
De rapportage van het haalbaarheidsonderzoek Niet-chemische onkruidbeheersing met een robot is afgerond en is elders op deze website (innovatieprogramma/digitalisering en robotisering) beschikbaar.
15 september 2021
De foodsector in de Regio De Bevelanden levert een prachtig palet aan producten. Het is een speciaal en bijzonder voedselproducerend gebied met veel aantrekkelijke elementen waar we trots op zijn. De ondernemingen vormen samen complete ketens, waarbij het voedsel vanuit de grond en het water tot in de mond van de consument gebracht wordt.
15 september 2021
Woensdag 15 september kwamen deelnemers van het Zeeuws Protein Cluster (bedrijven, overheden, en kennisinstellingen die actief zijn op het gebied van duurzame eiwitten) naar de studio van Foodcurators in Middelburg voor een creatieve workshop. De ambitie om samen een Protein Delta te gaan vormen lag er al, maar wat is de volgende stap om dit in gezamenlijkheid en samenhang te gaan realiseren?
10 september 2021
Van 27 september t/m 30 september staat alles bij Campus Zeeland in het teken van de Kennis & Innovatienetwerken. Tijdens deze themaweek zetten we de netwerken in de spotlight, leggen we uit waarom de netwerken zo belangrijk zijn en delen we vooral veel successen.
10 september 2021
Op vrijdag 10 september bezocht een delegatie van het bureau TKI (topconsortia kennis en innovatie) van de Topsector Agri & Food onze provincie. Directeur Kees de Gooijer en innovatiemakelaar Ivo Ploegsma werden door Johan Dourleijn en Wilfred van Elzakker van FoodDelta Zeeland en Laurens Meijering van Impuls Zeeland rondgeleid.
25 augustus 2021
Het JONGERENLAB is een omgeving en een proces waar young professionals samenkomen en al hun perspectieven gehoord, erkend en versterkt worden. Een plaats waar gezamenlijk gewerkt wordt aan het overstijgen van individuele belangen en de ontwikkeling van de systeemoplossingen die zo hard nodig zijn voor een sterke foodsector in Zeeland van overmorgen.
25 juni 2021
Op vrijdag 25 juni werd de cheque voor het demonstratieproject Kombucha uitgereikt door gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de Provincie Zeeland en wethouder Adri Totté van de gemeente Hulst aan directeur John Vermeersen van de gelijknamige Bierbrouwerij in Hulst. Doel van dit demonstratieproject is een schaalbaar productieproces voor Kombucha te ontwikkelen.
23 april 2021
De samenwerkende kennis- en innovatienetwerken van Campus Zeeland, met daarbij ook FoodDelta Zeeland, hebben onlangs een subsidieaanvraag ingediend bij OPZuid/REACT-EU voor de uitvoering van een onderzoek naar de haalbaarheid van een sector-overschrijdende samenwerking tussen de netwerken die moet bijdragen aan een versneld en versterkt ontwikkelen en adopteren van de nieuwste roboticatechnologie in de diverse sectoren.
26 maart 2021
De transitie naar een voedselpatroon met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten is één van de grote mondiale uitdagingen van deze tijd. Een agrarische en zilte provincie als Zeeland kan daar een belangrijke rol in vervullen als ‘Protein Delta’, blijkt uit onderzoek van FoodDelta Zeeland.
26 maart 2021
Op 23 maart werden in de themabijeenkomst ‘Verwaarden van Nevenstromen’ eerst drie presentaties gegeven om de aanwezigen een goed beeld te geven van wat er al gedaan wordt.
19 maart 2021
Op 11 maart werd in de themabijeenkomst Slimme Ketensamenwerking de gelijknamige verkenning (zie eerder nieuwsbericht hierover) samengevat en besproken aan de hand van concrete regionale voorbeelden. De conclusie werd treffend verwoord: “Slimme, digitale, ketensamenwerking is essentieel voor het toekomstige concurrentievermogen van de Zeeuwse foodsector. Maar let op… afwachten is de boot missen! We moeten elkaar daarbij vooruit helpen”. Vervolgens werden door het HZ lectoraat Supply Chain Innovation en het Impuls-programma Digitaal Doen Zeeland concrete handvatten aangereikt om hiermee verder te gaan.
12 maart 2021
Heeft u zelf wel eens brood gebakken? Een magisch proces waar je maar enkele ingrediënten voor nodig hebt: meel, water, een snufje zout en gist. Afzonderlijk doen die grondstoffen niet veel, maar breng je ze samen onder de juiste omstandigheden dan gebeurt er iets. Dan gaat het letterlijk en figuurlijk gisten en borrelen en ontstaat er een waardevol deeg dat gebakken kan worden tot een heerlijk eindproduct. De kwaliteit van de individuele grondstoffen en het gevolgde proces bepalen het eindresultaat, maar het samenspel zorgt ervoor dat er iets ontstaat dat groter en smaakvoller is dan de som der delen.
11 maart 2021
Bedrijven die aan de slag willen met innovaties voor een circulaire voedselketen kunnen gebruik maken van de voucherregeling van Samen Tegen Voedselverspilling. De regeling stimuleert bedrijven om voedselverspilling te voorkomen en reststromen optimaal te verwaarden.Deelnemende bedrijven kunnen bijvoorbeeld experts inschakelen, een business case ontwikkelen of een innovatie opschalen naar productieniveau.
19 februari 2021
De Zeeuwse MBO onderwijsinstelling Scalda gaat een nieuwe opleiding Proces Operator Food ontwikkelen. De behoefte hieraan kwam aan het licht tijdens het project Groen Onderwijs/ Samenwerken in de Groene Delta, waar Zeeuwse beroepsopleidingen samen met FoodDelta Zeeland en ZLTO de Zeeuwse food-opleidingen vernieuwen. Bij met name de keuzedelen van de nieuwe opleiding kan de inbreng van het Zeeuwse bedrijfsleven groot zijn. Er wordt gezocht naar nieuwe vormen van samenwerking en aansluiting bij de actuele vraagstukken uit de praktijk.
5 februari 2021
Door slimme uitwisseling van gegevens binnen de voedselproducerende ketens van Zeeland valt nog veel toegevoegde waarde te creëren. Op het gebied van transparante, efficiënte en robuuste productiemethoden kan er door informatiedeling nog veel verbeterd worden. Dat betekent echter wel dat de partijen meer ervaring moeten opdoen met deze vorm van samenwerking en verder moeten digitaliseren. Dat is voor met name MKB-bedrijven een uitdagende opgave.
29 januari 2021
Vers voedsel uit de regio dat perfect bereid op het bord komt van bewoners van zorginstellingen. De combinatie van Boer EN Zorg die vier Zeeuwse ondernemers (Jeroen de Vries, Hans Everse, Tim Moerman en Marijn van Son) hebben bedacht, was dinsdag goed voor goud tijdens het evenement Rabo Food Forward West-Brabant & Zeeland.
28 januari 2021
Regionale Voedselsystemen kunnen positief bijdragen aan alle vraagstukken die spelen rondom voedsel. Denk daarbij aan vraagstukken rondom voedselzekerheid, veiligheid, betaalbaarheid, en impact van huidige productiemethoden op gezondheid, milieu en landschap
22 januari 2021
Zeeland kan zich ontwikkelen tot een gebied dat een belangrijke bijdrage levert aan de mondiale eiwittransitie: het produceren en eten van meer duurzame eiwitten. Zeeland heeft hierbij “goud in handen” door de aanwezige foodsector in een gebied waar zowel eiwitten van het land en uit de zee geproduceerd kunnen worden. Zeeland kan hierbij uitgroeien tot een heuse Protein Delta, aldus het Zeeuws Protein Cluster
15 januari 2021
Op 12 januari jl. werd het haalbaarheidsonderzoek naar Kombucha besproken. Deze relatief nieuwe, gezonde, hippe drank op basis van gefermenteerd thee zou wel eens een toekomstige hit kunnen worden in de Zeeuwse horeca en daarbuiten. Het wordt steeds duidelijker dat de haalbaarheid van de ontwikkeling van een complete keten van lokale brouwer t/m de consument groot is. Daarbij wordt aandacht geschonken aan het brouwproces, de distributie, het gebruik en de marketing.
8 januari 2021
Een vijftal tweedejaars studenten Commerciële Economie aan de HZ University of Applied Sciences gaat in samenwerking met FoodDelta Zeeland onderzoek doen naar de eiwittransitie vanuit een regionale en nationale context.
24 december 2020
De spanning is te snijden. De deelnemers laden zich op terwijl ze voorgesteld worden aan het toegestroomde publiek. Een laatste rituele beweging. Stilte. Go! En daar gaan ze. Met een voor mij onvoorstelbare snelheid rennen ze op hun teamgenoot af die verderop staat te wachten.
1 december 2020
Op dinsdag 1 december kwam een 20-tal vertegenwoordigers van de Foodsector digitaal bijeen om ervaringen en kennis uit te wisselen over ‘duurzame en innovatieve verpakkingen’.
25 november 2020
Op woensdag 25 november vond er overleg plaats tussen adviesbureau Hof van Hoven en bureau FDZ om te bespreken hoe we het vijfde caisson van het Watersnoodmuseum als belevingsplek kunnen verbinden met het verleden, heden en toekomst van food.
21 november 2020
Op vrijdag 20 november vond er overleg plaats tussen biologisch landbouwbedrijf Loverendale, bureau FDZ en Economische Impuls Zeeland om te bespreken hoe we een bio-drogerij voor cichorei in Zeeland kunnen vestigen. We willen het komende jaar hier samen aan werken.
20 november 2020
Ons netwerk breidt zich verder uit; Gemeente Goes sluit zich als eerste Zeeuwse gemeente aan. Goes wil zich daarmee op de kaart zetten als gemeente die belangrijk is voor de voedselketen.
20 november 2020
Op vrijdag 20 november stond tijdens de periodieke vergadering van de strategiegroep van ons netwerk het thema duurzame verpakkingen centraal. Dit ook als opmaat naar de themabijeenkomst over dit thema op 1 december a.s.
13 november 2020
Op donderdag 12 november kwamen de deelnemers aan het Zeeuws Protein Cluster voor de derde keer bij elkaar om samen een onderscheidende, gezamenlijke ambitie van de Zeeuwse foodsector op het gebied van de eiwittransitie te ontwikkelen. Deze keer werd met verhalen uit de toekomst een collectieve droom zichtbaar gemaakt.
3 november 2020
Op dinsdag 3 november kwam het algemeen bestuur van de stichting FoodDelta Zeeland digitaal bijeen en werden de statuten en het huishoudelijk reglement besproken. De belangrijkste wijziging is de aanscherping van het doel: de stichting bevordert de vernieuwing van de Zeeuwse foodsector door integrale samenwerking van bedrijven, kennisinstellingen en overheden.
2 november 2020
Op maandag 2 november kwamen de deelnemers aan het Zeeuws Protein Cluster voor de tweede keer bij elkaar om samen een onderscheidende, gezamenlijke ambitie van de Zeeuwse foodsector op het gebied van de eiwittransitie te ontwikkelen. Deze keer werd er aandacht geschonken aan lopende projecten in Zeeland op dit gebied.
23 oktober 2020
Elk jaar verschijnen ze weer. Fascinerende wolken van spreeuwen. Samen dansen ze in de avondzon, op zoek naar een slaapplaats. Samen ontwijken ze gevaar door snelle koersveranderingen. Samen gaan ze ’s ochtends weer op zoek naar nieuwe voedselgebieden. En samen hebben ze – denk ik er maar bij – met z’n allen veel plezier. Hoe doen ze dat, zonder te botsen? Wie heeft de leiding?
14 oktober 2020
Op woensdag 14 oktober kwamen de deelnemers aan het Zeeuws Protein Cluster voor het eerst bij elkaar. Dit nieuwe samenwerkingsverband gaat de komende maanden in opdracht van de provincie Zeeland bedenken wat de onderscheidende, gezamenlijke ambitie van de Zeeuwse foodsector voor 2030 moet zijn op het gebied van de eiwittransitie.
12 oktober 2020
Op zaterdag 12 oktober 2020 had bureau FDZ een eerste overleg met het Huis van de Techniek. Deze stichting werkt met diverse projecten en initiatieven aan het stimuleren van leerlingen om een beta-pakket (techniek) te kiezen. Ook veel banen in food vereisen de keuze voor een techniek-pakket.
10 oktober 2020
Op zaterdag 10 oktober 2020 startte de Dutch Food Week. Een grotendeels digitale versie dit jaar vanwege de corona-maatregelen, met DFW TV als medium. Bureau FDZ heeft de landelijke organisatie geholpen met het leggen van contacten binnen Zeeland, maar kon zelf geen bijeenkomsten organiseren.
5 oktober 2020
Op maandag 5 oktober 2020 heeft bureau FDZ gesproken met vertegenwoordigers van de twee lopende initiatieven op het gebied van verbinden en opleiden van ‘young professionals’, waarbij de onderwerpen gericht zijn op de foodsector. Dit als vervolg op onze eigen themabijeenkomst ‘JIJ en de toekomst van de Zeeuwse foodsector’ op 2 april jl..
5 oktober 2020
Op maandag 5 oktober vonden de opnames door Omroep Zeeland plaats van de ‘Zeker Zeeuws Chefs’ Foodtour’. Een initiatief van de Ondernemerscoöperatie Zeker Zeeuws om met een grote touringcar op een veilige manier met een vijftal Zeeuwse chefs mooie Zeeuwse streekproducten op te gaan halen bij de producenten.
18 september 2020
Op vrijdag 18 september 2020 kwam de strategiegroep (vertegenwoordigers van de strategische partners) met een online vergadering bijeen. Deze keer werd er gesproken over het innovatiethema Digitalisering & Robotisering. Door inleiders uit het bedrijfsleven werd het onderwerp geïntroduceerd
17 september 2020
Op donderdag 17 september 2020 waren we met het team van het project ‘Slimme ketensamenwerking’ te gast bij Wageningen Marine Research. Aanleiding hiervoor was één van de vier casussen van het project, namelijk de keten van de mosselen.
11 september 2020
Op vrijdag 11 september 2020 kwam een divers gezelschap bijeen in een vergaderzaal van Delta Farms (kwekerij van zagers) in Colijnsplaat, met de eigenaar van Topsy Baits als gastheer. Ook bureau FDZ was hierbij aanwezig.
9 september 2020
Op woensdag 9 september 2020 vond er een ontmoeting plaats tussen bureau FDZ en het bestuur van de Voedselbank Walcheren. Meer aandacht voor (dus minder) voedselverspilling en de coronacrisis maken het voor de Voedselbank erg lastig om hun doel te realiseren.
3 september 2020
Op donderdag 3 september vond het periodieke overleg plaats van het project ‘Groen onderwijs / samenwerking in de groene delta’ waarbij het onderwijs van Pontes (VMBO), Scalda (MBO), HZ (HBO), HAS (HBO) en UCR (WO) op het gebied van ‘Groen’ toekomstbestendig wordt gemaakt.
2 september 2020
Op woensdag 2 september 2020 kwam het algemeen bestuur van de stichting FoodDelta Zeeland bijeen bij PO Mossel in Yerseke. Gesproken werd over de algemene voortgang in relatie tot het doel van de stichting.
1 september 2020
Op dinsdag 1 september 2020 hield onze strategische partner Rabobank de aftrap van hun initiatief RABO FOOD FORWARD met focus Korte Ketens. Via een video conference werden deelnemers uit het hele land geïnformeerd over dit onderwerp en vonden groepsgesprekken plaats waarin de groepen krantenkoppen uit de toekomst moesten verzinnen.
13 augustus 2020
Op donderdag 13 augustus 2020 werd door bureau FDZ een eerste gesprek gevoerd met Economische Impuls Zeeland over mogelijke nieuwe stappen in samenwerking. Ook nu al werken we samen met Invest in Zeeland, Innovatiefinanciering en Business Development, maar op een meer reactieve wijze.
4 augustus 2020
Op dinsdag 4 augustus 2020 heeft bureau FDZ gesproken met de nieuwe deelnemers aan ons netwerk: biologisch landbouwbedrijf Loverendale en naastliggende boomgaard Ter Linde uit Oostkapelle. Concrete aanleiding was om kansen voor een biologische drogerij te bespreken.
31 juli 2020
Op vrijdag 31 juli was een delegatie van Wageningen Universiteit & Researchcentrum en het ministerie van LNV te gast bij het living lab Schouwen-Duiveland. Ook bureau FDZ heeft een bijdrage geleverd aan deze dag. Het living lab Schouwen-Duiveland heeft een focus op Zoet Water en Buitendijkse Teelten.
21 juli 2020
Op dinsdag 21 juli 2020 kwam het team van het project ‘niet-chemische onkruidbeheersing met een robot’ bijeen op de boerderij van Alex van Hootegem. Dit project is een haalbaarheidsonderzoek waarbij we onderzoeken wat er bij komt kijken om onkruiden te beheersen in de biologische wortelteelt.
15 juli 2020
Op woensdag 15 juli 2020 waren we te gast bij de gemeente Veere om mogelijke samenwerking te bespreken. We zoeken zo contact met elke gemeente in Zeeland om deze overheden ook te verbinden met ons innovatienetwerk.
26 juni 2020
Op vrijdag 26 juni 2020 kwam de strategiegroep (vertegenwoordigers van de strategische partners van FDZ) bijeen in het Delta Agrifood Business center, voorheen Suikerlab, in Bergen op Zoom, met HAS Hogeschool als gastheer. De strategiegroep bespreekt telkens een actueel innovatiethema.
19 juni 2020
Op vrijdag 19 juni kwam de projectgroep Slimme Ketensamenwerking digitaal bijeen om de tussenresultaten te bespreken. HZ-studenten Marvin Hoogesteger en Patrick Verschuure presenteerden de resultaten van hun minor-studie naar het creëren van toegevoegde waarde in de foodketen door informatie-uitwisseling
18 juni 2020
Op donderdag 18 juni organiseerde Dockwize in samenwerking met de HZ University of Applied Sciences een reeks webinars met als thema 'De Zeeuwse sectoren in beweging'. Hierin komen de trends en ontwikkelingen aan bod binnen 5 Zeeuwse sectoren: Industrie, Maintenance, Energie, Water en Agro/Food.
11 juni 2020
Op donderdag 11 juni vond de online themabijeenkomst Eiwitten? Zeeland, en wat nu? plaats. Met ruim 30 deelnemers was de totale keten zeer goed vertegenwoordigd. Dat laat zien dat eiwit transitie door velen als 1 van de belangrijkste innovatie thema’s in de Delta wordt gezien. De bijeenkomst was georganiseerd door Food Delta Zeeland, HAS Hogeschool en The Protein Cluster (onderdeel van Food Valley)
2 april 2020
Op donderdag 2 april 2020 werd online een themabijeenkomst ‘JIJ en de toekomst van food in Zeeland’ gehouden met ruim 20 young professionals uit de Zeeuwse foodsector. Een uitwisseling van gedachten over de belangrijkste uitdagingen van de toekomst en de rol die jongeren hierbij kunnen spelen leidden tot het idee om hier samen onder de naam Young FoodDelta Zeeland een vervolg aan te geven.
20 februari 2020
Op donderdag 20 februari 2020 werd bij Krijn Verwijs te Yerseke een projectbijeenkomst gehouden. Jochem Jonkman (HZ University of Applied Sciences) besprak de resultaten van de eerste fase: het vaststellen van de concrete toegevoegde waarde van ketensamenwerking voor de betrokken partijen. Dit werd voor iedere deelnemer duidelijk gemaakt.
20 februari 2020
Op donderdag 20 februari 2020 werd in het Delta Agrifood Business Center te Bergen op Zoom een brainstormsessie gehouden over verantwoorde voeding, als bijdrage voor de innovatie-thema’s Alternatieve Eiwitten en Voeding en Gezondheid. Deze brainstorm werd georganiseerd door Godfried Hijl en Suzanne Wierckx van HAS Hogeschool.
14 februari 2020
Op vrijdag 14 februari 2020 werd bij Zeelandia in Zierikzee de bijeenkomst van strategische partners gehouden. Het thema was deze keer Het vinden en binden van medewerkers. Als inleiding vertelde Hans Pekaar over de uitdagingen waar Zeelandia op het gebied van HR voor staat.
27 januari 2020
Op maandag 27 januari 2020 werd tijdens een goed bezochte themabijeenkomst gesproken over het thema Verspilling. Inleiders waren Els van Diermen (stichting Samen Tegen Voedselverspilling), Toine Hultermans (EU-project Food from Food) en Jan-Kees Boerman (Environmental Monitoring Systems BV).
25 januari 2020
Op zaterdag 25 januari 2020 verscheen er een informatief artikel in de PZC over een demonstratieproject van TM Petfood van de familie Poppe te Yerseke, waarbij nevenstromen uit de Zeeuwse voedselproducerende keten verwerkt worden in snacks voor hobbydieren.
Als jonge professional biedt de foodsector in Zeeland jou eindeloze groeikansen en variatie.
Wil jij net als Manuel Nieuwdorp ook werken aan een duurzame voedselproductie in Zeeland?
Je ziet de producten in de supermarkt staan, maar waar komen de producten eigenlijk vandaan? Melissa van der Gucht neemt ons mee in haar werk als shiftleader bij Coroos.
Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!