Nieuws - FoodDelta Zeeland

Nieuws

De inspanningen binnen het innovatienetwerk FoodDelta Zeeland werpen hun vruchten af. Door bijeenkomsten, uitwisseling van inzichten op de gekozen innovatiethema’s, het met elkaar uitvoeren van innovatieprojecten en het zichtbaar maken van de resultaten hiervan verandert het Zeeuwse foodcluster stap voor stap. Dit heeft direct betekenis voor de toekomst van de deelnemende partijen. Hiernaast vindt u een overzicht van recente resultaten.


Onderzoek Rabobank en Voedselbank

10 april 2024

Merijn van Kaam, student op Avans Hogeschool is stagiair bij de Rabobank. Voor zijn stage is hij aan het onderzoeken hoe de Rabobank Voedselbanken beter kan ondersteunen. Hij is aan het onderzoeken wat de motivatie van organisaties is om wel of niet aan Voedselbanken te doneren.

Duurzaamheidsverslag CSRD: van moetje naar kans

18 maart 2024

Maandag 18 maart werd in innovatienetwerk FoodDelta Zeeland gesproken over de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Nadat Vincent Wanders, o.a. docent bij Nyenrode op dit gebied, een gedegen inleiding had gehouden vertelde Wendel van Maldegem hoe het Zeeuwse fruitbedrijf Vogelaar Vredehof, strategisch partner van het netwerk, al jaren bezig is met de opbouw van een duurzame keten richting de consument.

Inspirerende en smakelijke bijeenkomst Eiwittransitie

8 maart 2024

Protein Delta Zeeland - de Eiwittransitie, van boer tot bord (of andersom) was het thema op woensdag 6 maart in het Industrieel Museum Zeeland te Sas van Gent. Een themadag die wij mochten organiseren voor de provincies Zeeland, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Een grensoverstijgende bijeenkomst die mogelijk leidt tot nieuwe samenwerkingen.

Career Delta Zeeland onderwerp van gesprek

27 februari 2024

Career Delta Zeeland, een van de ambities van innovatienetwerk FoodDelta Zeeland, was dinsdag 27 februari onderwerp van gesprek. Dominique van Keeken en Johan Dourleijn , beiden van netwerkbureau FDZ, bespraken samen met Christel Jansen van Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL) welke stappen gezet kunnen gaan worden.

Doorontwikkeling KAAP

15 februari 2024

‘Project New Waves gaat De KAAP een enorme boost geven’ . De KAAP wordt hét innovatiepunt waar thema’s food, energie en water samenkomen. En FoodDelta Zeeland doet en denkt mee!

Masterclass micro algen in food producten

12 februari 2024

Op dinsdagavond 12 maart organiseert HZ University of Applied Sciences een interessante masterclass over de toepassing van micro algen in food producten. De masterclass wordt gegeven door Filips Jager, oprichter en co-owner van I AM ALGAE.

Themadag Eiwittransitie: van boer tot bord

8 februari 2024

Op woensdag 6 maart organiseert Bureau FoodDelta Zeeland in opdracht van Euregio Scheldemond de Themadag Eiwittransitie: van boer tot bord. Laat je inspireren door verschillende sprekers op het gebied van consumentengedrag en nieuwe eiwitteelten en draag jouw steentje bij aan de totstandkoming van innovatieve ideeën!

Nieuwjaarsbijeenkomst 2024

31 januari 2024

Op woensdag 31 januari 2024, vanaf 16.00 uur, vond de inspirerende nieuwjaarsbijeenkomst plaats bij FoodDelta Zeeland. Deze bijeenkomst was een uitgelezen kans voor iedereen die betrokken is bij de foodsector in Zeeland om samen te komen en de plannen voor het nieuwe jaar te bespreken.

Kerstwens 2023

21 december 2023

In deze feestelijke tijd willen we onze waardering uitspreken voor jullie betrokkenheid en bijdrage aan ons netwerk het afgelopen jaar. Dank voor jullie samenwerking en op naar een succesvol nieuwjaar vol nieuwe kansen en netwerkverbindingen

Save the Date - Nieuwjaarsbijeenkomst

21 december 2023

Wij nodigen u van harte uit voor onze inspirerende nieuwjaarsbijeenkomst op woensdag 31 januari 2024 vanaf 16.00 uur waar we niet alleen het nieuwe jaar zullen verwelkomen maar ook de gelegenheid zullen benutten om u kennis te laten maken met de plannen voor het nieuwe KAAP Innovatiepunt Food. Een plek waar innovatie, creativiteit en samenwerking in de foodsector samenkomen.

Join the future of food - Wilbert Kruijt

19 december 2023

Wilbert Kruijt heeft zijn mbo-opleiding gedaan bij Scalda in Vlissingen en is momenteel Support Engineer bij Limagrain.

FDZ Magazine #3 - uitgave december 2023

14 december 2023

Wij zijn bijzonder trots dat vandaag ons FDZ Magazine #3, uitgave december 2023 is uitgekomen. Boordevol informatie over de activiteiten en projecten waar FoodDelta Zeeland het 2e halfjaar van 2023 actief mee was. Leest u mee?

Join the future of food - Alex Traas

12 december 2023

In de Zeeuwse foodsector wordt niet alleen geïnvesteerd in verse producten maar ook in jou

Join the future of food - Manuel Nieuwdorp

29 november 2023

Wil jij net als Manuel Nieuwdorp ook werken aan een duurzame voedselproductie in Zeeland? 

Join the future of food - Mike Muller

29 november 2023

Als jonge professional biedt de foodsector in Zeeland jou eindeloze groeikansen en variatie.

Join the future of food - Melissa van der Gucht

23 november 2023

Je ziet de producten in de supermarkt staan, maar waar komen de producten eigenlijk vandaan? Melissa van der Gucht neemt ons mee in haar werk als shiftleader bij Coroos. 

Update Slimme Peren project

20 november 2023

Peren eten geeft een boost aan de weerstand van je lichaam. Ze bevatten vitamine C en koper welke je immuunsysteem stimuleren en je beschermen tegen ziekteverwekkers.

Join the future of food - Niek Stoffijn

15 november 2023

Zeeland, fijn om te wonen en te werken. Ook volgens Niek Stoffijn, teamleider Kas & Innovatie bij Limagrain.

Join the future of food - Adrian de Koster

9 november 2023

De foodsector in ons mooie Zeeland biedt een breed scala aan carrièremogelijkheden. Van logistiek medewerker tot voedseltechnoloog, van verpakkingsexpert tot operator. Welk pad kies jij? De keuze is aan jou!

Join the future of food - Noah Pol

1 november 2023

Van medewerker bij de kerstwinkel naar accountmanager van Nederland. Het kan allemaal binnen de foodsector!

Start campagne Join the future of food

30 oktober 2023

We zijn klaar om de online campagne 'Join the future of food' te lanceren, waarin we laten zien hoe leuk, interessant en veelzijdig het werken in de foodsector in Zeeland is. Deze campagne is bedoeld om meer mensen te enthousiasmeren voor een carrière in de foodsector, die volop kansen en uitdagingen biedt.

Weekmenu voor Zeeland, weet wat je eet diner

10 oktober 2023

Dinsdag 10 oktober werd in Scalda restaurant Jongleert een diner georganiseerd in het kader van de Dutch Food Week. Er werd een verrassingsmenu geserveerd, gebaseerd op de gerechten in het receptenboekje ‘Weekmenu voor Zeeland’ -weet wat je eet.

Weekmenu voor Zeeland

7 oktober 2023

Van 7 – 14 oktober is het Dutch Food Week en besteden we extra aandacht aan ons eten. In Zeeland doen we dit met een WEEKMENU VOOR ZEELAND, een menu dat gezond is voor jou én je omgeving! Bekijk hier het Weekmenu voor Zeeland-weet wat je eet receptenboekje!

Dutch Food Week 2023

29 september 2023

Van 7 – 14 oktober is het Dutch Food Week en besteden we extra aandacht aan ons eten. In Zeeland doen we dit met een WEEKMENU VOOR ZEELAND, een menu dat gezond is voor jou én je omgeving!

Uitnodiging zaterdag 14 oktober

27 september 2023

Boeren, tuinders, vissers, kwekers maar ook slagers en bakkers, bierbrouwers en andere voedselmakers
en -liefhebbers zijn van waarde voor Zeeland.

Op zaterdag 14 oktober 2023 zetten we hen in het zonnetje.

Bureau FoodDelta Zeeland breidt uit!

8 september 2023

We zijn verheugd te kunnen melden dat per 1 september 2023 Wilfred van Elzakker is toegevoegd aan het team van bureau FDZ, het netwerkbureau van FoodDelta Zeeland.

Next Food Collective bezoekt Zeeland

31 augustus 2023

Donderdag 31 augustus brachten de dames Marian Geluk en Gerda Verburg (voormalig minister LNV) van Next Food Collective een bezoek aan Zeeland. Johan Dourleijn van Bureau FDZ heeft hen tijdens deze ‘Zeeuwse foodsector’ dag begeleidt en samen met hen een aantal strategisch partners van FoodDelta Zeeland bezocht.

Van verspillen naar verwaarden in voedselproductie

25 mei 2023

Van verspillen naar verwaarden in voedselproductie. Inspiratiemiddag om als Zeeuwse foodondernemer zelf hiermee aan de slag te gaan

Samenwerking met The Protein Community

29 maart 2023

Impact voor de eiwittransitie: samenwerking The Protein Community en FoodDelta Zeeland

The Protein Community -onderdeel van Foodvalley NL - en netwerkorganisatie FoodDelta Zeeland gaan samenwerken om bedrijven in Zeeland te ondersteunen in de eiwittransitie

Food & Gastronomy, nieuwe opleiding HZ University of Applied Sciences

9 maart 2023

Op de HZ wordt persoonlijk, kleinschalig voltijd- en deeltijdonderwijs geboden aan zo’n 5.000 studenten. Onze studenten worden gestimuleerd om het beste uit zichzelf te halen door middel van persoonlijke ontwikkeling en kennisontwikkeling.

FIT2030 Confettimoment bij FoodDelta Zeeland

1 maart 2023

Tijdens de innovatiebijeenkomst ‘Werken in de Food’ ging het FIT2030 confettikanon af bij FoodDelta Zeeland. Met dit feestelijke moment vieren we de betrokkenheid bij het programma Food in Transitie 2030 (FIT2030) van SOL.

Masterclass Foodchain & Transition

13 februari 2023

Maandag 13 februari heeft Bureau FDZ een -creatieve- masterclass Foodchain & Transition gegeven op de HZ University of Applied Sciences te Middelburg. Een groep van 5 internationale, 2e jaar studenten houdt zich komende maanden bezig met de transitie in de voedselketen.

BEAN DEAL Uitvoeringsbijeenkomst

27 januari 2023

Op vrijdag 27 januari jl vond in Zeeland de 2e Uitvoeringsbijeenkomst van de BEAN DEAL plaats.
Doel van de Bean Deal, officieel de Green Deal Eiwitrijke Gewassen, is opschaling van de Nederlandse teelt en verwerking van eiwitrijke gewassen, primair bestemd voor humane consumptie, met een focus op stikstofbindende vlinderbloemigen.

Innovatiebijeenkomst Werken in Food

24 november 2022

Vinden, binden en boeien van medewerkers vraagt om nieuwe manieren van werkgeverschap.
De komende jaren wordt hier in Zeeland specifiek op ingezet door samenwerkende partijen binnen de foodsector. Ook u kunt actief meedoen en uw bedrijf op dit gebied meer toekomstgericht maken.

Wilt u voedselverspilling terugdringen? Neem een stagiair!

17 november 2022

De Verenigde Naties hebben als streefdoel gesteld om voedselverspilling te halveren in 2030 ten opzichte van 2015. Om dit te bereiken, werkt HZ samen met andere hogescholen aan het terugdringen van voedselverspilling binnen de diverse schakels in de voedselketen.

Ondernemen met reststromen

1 november 2022

Op dinsdag 1 november 2022 organiseren het Sustainable Food Initiative (SFI), Food Tech Brainport (FTB) en Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) het evenement "Ondernemen met reststromen" bij Food Tech Brainport in Helmond. U kunt aansluiten van 9 tot 13u of van 12 tot 16u met een gezamenlijke netwerklunch. Tijdens de lunch kunt u kennismaken met verrassende, nieuwe producten uit reststromen.

Dutch Food Week, 8 - 15 oktober 2022

8 oktober 2022

Dutch Food Week, een initiatief van de Topsector Agri&Food, vindt dit jaar plaats van 8 tot en met 15 oktober. Het bruist dan in Nederland van allerlei evenementen rondom ons voedsel. Ook in Zeeland vinden er een aantal activiteiten plaats.

Dutch Food Week, Zeeuwse Foodsafari

8 oktober 2022

De foodsector in Zeeland moet blijven innoveren en heeft hier voldoende en gekwalificeerd personeel voor nodig. Hoe vindt u personeel? En nog belangrijker misschien; hoe wordt u gevonden? Laat potentiële werknemers uw bedrijf ‘ontdekken’ tijdens de Zeeuwse Foodsafari die tijdens de Dutch Food Week (8-15 oktober 2022) zal plaatsvinden.

Dutch Food Week, Proteine-praat

8 oktober 2022

Proteïne praat - ‘Duurzame eiwitten in Zeeland’

Wat is jouw recept voor meer duurzame eiwitten op tafel? Doe mee, kom er achter wat een ingewikkeld woord als de ‘eiwittransitie’ betekent, ontdek de voordelen van duurzame eiwitten, raak geïnspireerd en ga zelf thuis aan de slag met één of meerdere recepten!

VERSPILLINGSVRIJE WEEK 2022 12-18 september 2022

12 september 2022

Verbouwen, verwerken, vervoeren, koelen en opwarmen. We stoppen veel energie in ons eten. Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker dat we zo min mogelijk eten verspillen. Bijvoorbeeld door restjes op tijd op te eten. Een simpele daad voor een beter klimaat. Die boodschap delen we tijdens de Verspillingsvrije Week.

Zeeland moet de Protein Delta van Nederland worden

11 juli 2022

We moeten er met z'n allen aan geloven: de eiwittransitie. Klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar het resultaat ervan ligt al regelmatig op je bord in de vorm van bijvoorbeeld mosselen of een stukje vegavlees. Zeeland zou voorop kunnen lopen in dit hele proces. Sterker nog, dat doen we al een beetje. "Op het veld staan de gewassen al en de marine-eiwitten hebben we ook."

Het project Attracting Young Food Professionals is van start!

7 juli 2022

Veertien jonge professionals uit de Zeeuwse voedselproducerende keten komen op 7 juli voor het eerst bijeen op Hof Olmenstein.
Zij gaan de komende anderhalf jaar met elkaar aan de slag om te experimenteren met nieuwe vormen om er jonge collega’s bij te krijgen.

Zeeuwse foodsector serveert eiwitrijke ‘landbouw-op-zee’

5 juli 2022

Yellowtail kingfish, zeekraal en mosselen: zomaar enkele typisch Zeeuwse producten die op dinsdagmiddag 5 juli werden geserveerd op The Protein Showcase van Floriade Expo 2022. Want de Zeeuwse foodsector, verenigd in netwerk FoodDelta Zeeland, heeft naast plantaardige ook mariene eiwitten te bieden. Van zee en land, van land en water.

Protein Delta Zeeland op Floriade

5 juli 2022

Zeeuwse bedrijven, kennisinstellingen en overheden werken samen aan vernieuwing van het voedselsysteem in het innovatienetwerk FoodDelta Zeeland. Met betrekking tot de eiwittransitie bouwen ze aan hun gezamenlijke ambitie Protein Delta Zeeland. In de hele keten van uitgangsmaterialen t/m winkels en restaurants wordt geïnnoveerd om duurzame plantaardige, mariene en schimmeleiwitten op het bord van de consument te krijgen.

FoodDelta Zeeland en Dutch Food Week gaan samenwerken

21 juni 2022

Gezondheid, duurzaamheid & goed leven, dat is het motto van Dutch Food Week 2022 en dat sluit aan bij de thema’s van FoodDelta Zeeland, het kennis- en innovatienetwerk voor de foodsector in Zeeland. Alle reden om structureel met elkaar samen te werken m.b.t. het zichtbaar maken van de foodsector in de samenleving.

Kernteam Actielijn Agri-/Aquafoodsector Samenwerking De Bevelanden

13 juni 2022

Voor de gemeentelijke Samenwerking in de Bevelanden is FoodDelta Zeeland betrokken voor de actielijn Agri-/Aquafoodsector. Samen met vertegenwoordigers uit de Triple Helix wordt het kernteam gevormd. In dit kernteam wordt de gezamenlijke ambitie met bijbehorende activiteiten ontwikkeld.

Startevent voor Europese Subsidieprogramma's

11 april 2022

Op 11 april 2022 vond in de lasloods te Vlissingen het startevent in Zuid Nederland voor de nieuwe Europese subsidieprogramma’s plaats. Met de subsidies wil Brussel echt impact hebben op de belangrijkste maatschappelijke transities waar onze tijd om vraagt.

Bijeenkomst Regionale Foodketens

7 april 2022

Voor Zeeland als geheel is een transitie naar meer regionale voedselsystemen een belangrijk thema en passend bij de provinciale ontwikkeling. Om dit te ondersteunen is het onze bedoeling om een structureel provinciaal netwerk van bedrijven, kennisinstellingen en overheden te laten ontstaan rondom het specifieke onderwerp ‘regionale foodketens’.

Urgenda regiotour Zuidwestelijke Delta

5 april 2022

Van dinsdag 5 tot en met vrijdag 8 april is Urgenda te gast in de Zuidwestelijke Delta. We reizen van Breda naar Noord-Beveland en van Goeree-Overflakkee naar de Hoekse Waard. Steeds laten we – samen met andere partijen – zien waar koplopers mee bezig zijn. Bodem, water en biodiversiteit hebben een directe relatie met klimaatverandering. Deze thema’s staan dan ook centraal tijdens deze tour.

Handelsmissie Fruit Logistica Berlijn

5 april 2022

De Fruit Logistica is de belangrijkste vakbeurs voor de internationale groenten- en fruithandel. In 2020 waren er meer dan 3.300 exposanten uit 91 landen aanwezig. Ruim 72.000 bezoekers uit 135 landen bezochten de grootste en belangrijkste beurs van de wereldwijde AGF-handel. Op deze beurs ontmoeten producenten, handelaren, telers van AGF-producten, importeurs, exporteurs, telersverenigingen, zaadbedrijven en marketingorganisaties elkaar. Daarnaast zijn er machinehallen, waar producenten van verpakkingsmachines, opslag, transport, warehousing en IT-systemen hun stands hebben.

Meerjarenplan FoodDelta Zeeland 2022-2024

21 maart 2022

Het innovatienetwerk FoodDelta Zeeland is een samenwerkingsverband van bedrijven, kennisinstellingen en
overheden, gericht op de vernieuwing van de Zeeuwse foodsector. Het netwerk wordt vooral gedragen door de
strategische partners uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden

Inspireer jij toekomstige collega's?

10 februari 2022

Meld je nu aan voor het (gratis) leiderschapsprogramma voor Young Food Professionals uit Zeeland. Ontwikkel jezelf, maak kennis met collega-jongeren uit dezelfde toffe foodsector en trek toekomstige collega’s aan met jouw eigen oplossingen.

Voedseltransitie in Zeeland-West Brabant

1 februari 2022

FoodDelta Zeeland, Delta Agrifood Business en de Rabobanken in Zeeland en West-Brabant maken bekend dat ze gaan samenwerken aan de ondersteuning van de voedseltransitie bij het MKB in de regio Zeeland en West-Brabant.r.

Caroline Verwijs nieuwe bestuursvoorzitter van stichting FoodDelta Zeeland

1 december 2021

Het bestuur van de stichting FoodDelta Zeeland is zeer verheugd te kunnen melden dat Caroline Verwijs de positie van bestuursvoorzitter van de stichting heeft aanvaard. Daarmee is de vacature die ontstond door het vertrek van Wilfred van Elzakker in korte tijd ingevuld met een van Zeelands gewaardeerde foodprofessionals uit het bedrijfsleven.

Wilfred van Elzakker stopt als bestuursvoorzitter van stichting FoodDelta Zeeland

1 november 2021

Wilfred van Elzakker heeft kenbaar gemaakt zijn positie als bestuursvoorzitter van stichting FoodDelta Zeeland neer te leggen om zijn loopbaan als zelfstandig consultant in de foodsector te vervolgen. Als bestuur betreuren wij het vertrek van Wilfred, maar hebben uiteraard respect voor zijn keuze

Onkruid wieden met een robot vraagt om pioniers

1 oktober 2021

De rapportage van het haalbaarheidsonderzoek Niet-chemische onkruidbeheersing met een robot is afgerond en is elders op deze website (innovatieprogramma/digitalisering en robotisering) beschikbaar.

Input gevraagd voor foodplan De Bevelanden

15 september 2021

De foodsector in de Regio De Bevelanden levert een prachtig palet aan producten. Het is een speciaal en bijzonder voedselproducerend gebied met veel aantrekkelijke elementen waar we trots op zijn. De ondernemingen vormen samen complete ketens, waarbij het voedsel vanuit de grond en het water tot in de mond van de consument gebracht wordt.

CREATIVITEIT IN ZEEUWS PROTEIN CLUSTER

15 september 2021

Woensdag 15 september kwamen deelnemers van het Zeeuws Protein Cluster (bedrijven, overheden, en kennisinstellingen die actief zijn op het gebied van duurzame eiwitten) naar de studio van Foodcurators in Middelburg voor een creatieve workshop. De ambitie om samen een Protein Delta te gaan vormen lag er al, maar wat is de volgende stap om dit in gezamenlijkheid en samenhang te gaan realiseren?

Campus Zeeland Themaweek: Kennis & Innovatienetwerken

10 september 2021

Van 27 september t/m 30 september staat alles bij Campus Zeeland in het teken van de Kennis & Innovatienetwerken. Tijdens deze themaweek zetten we de netwerken in de spotlight, leggen we uit waarom de netwerken zo belangrijk zijn en delen we vooral veel successen.

TKI-BEZOEK AGRI & FOOD SMAAKT NAAR MEER

10 september 2021

Op vrijdag 10 september bezocht een delegatie van het bureau TKI (topconsortia kennis en innovatie) van de Topsector Agri & Food onze provincie. Directeur Kees de Gooijer en innovatiemakelaar Ivo Ploegsma werden door Johan Dourleijn en Wilfred van Elzakker van FoodDelta Zeeland en Laurens Meijering van Impuls Zeeland rondgeleid.

HET JONGERENLAB

25 augustus 2021

Het JONGERENLAB is een omgeving en een proces waar young professionals samenkomen en al hun perspectieven gehoord, erkend en versterkt worden. Een plaats waar gezamenlijk gewerkt wordt aan het overstijgen van individuele belangen en de ontwikkeling van de systeemoplossingen die zo hard nodig zijn voor een sterke foodsector in Zeeland van overmorgen.

KOMBUCHA - HET GEZONDE, LOKALE DRANKJE

25 juni 2021

Op vrijdag 25 juni werd de cheque voor het demonstratieproject Kombucha uitgereikt door gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de Provincie Zeeland en wethouder Adri Totté van de gemeente Hulst aan directeur John Vermeersen van de gelijknamige Bierbrouwerij in Hulst. Doel van dit demonstratieproject is een schaalbaar productieproces voor Kombucha te ontwikkelen.

AANVRAAG VOOR SAMENWERKING ZEELAND ROBOTICS

23 april 2021

De samenwerkende kennis- en innovatienetwerken van Campus Zeeland, met daarbij ook FoodDelta Zeeland, hebben onlangs een subsidieaanvraag ingediend bij OPZuid/REACT-EU voor de uitvoering van een onderzoek naar de haalbaarheid van een sector-overschrijdende samenwerking tussen de netwerken die moet bijdragen aan een versneld en versterkt ontwikkelen en adopteren van de nieuwste roboticatechnologie in de diverse sectoren.

Zeeland Protein Delta voor meer plantaardige eiwitten

26 maart 2021

De transitie naar een voedselpatroon met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten is één van de grote mondiale uitdagingen van deze tijd. Een agrarische en zilte provincie als Zeeland kan daar een belangrijke rol in vervullen als ‘Protein Delta’, blijkt uit onderzoek van FoodDelta Zeeland.

NOG MEER MATCHMAKING IN HET VERWAARDEN VAN NEVENSTROMEN

26 maart 2021

Op 23 maart werden in de themabijeenkomst ‘Verwaarden van Nevenstromen’ eerst drie presentaties gegeven om de aanwezigen een goed beeld te geven van wat er al gedaan wordt.

DIGITALE KETENSAMENWERKING VRAAGT OM VERVOLG

19 maart 2021

Op 11 maart werd in de themabijeenkomst Slimme Ketensamenwerking de gelijknamige verkenning (zie eerder nieuwsbericht hierover) samengevat en besproken aan de hand van concrete regionale voorbeelden. De conclusie werd treffend verwoord: “Slimme, digitale, ketensamenwerking is essentieel voor het toekomstige concurrentievermogen van de Zeeuwse foodsector. Maar let op… afwachten is de boot missen! We moeten elkaar daarbij vooruit helpen”. Vervolgens werden door het HZ lectoraat Supply Chain Innovation en het Impuls-programma Digitaal Doen Zeeland concrete handvatten aangereikt om hiermee verder te gaan.

BLOG: Ons dagelijks brood

12 maart 2021

Heeft u zelf wel eens brood gebakken? Een magisch proces waar je maar enkele ingrediënten voor nodig hebt: meel, water, een snufje zout en gist. Afzonderlijk doen die grondstoffen niet veel, maar breng je ze samen onder de juiste omstandigheden dan gebeurt er iets. Dan gaat het letterlijk en figuurlijk gisten en borrelen en ontstaat er een waardevol deeg dat gebakken kan worden tot een heerlijk eindproduct. De kwaliteit van de individuele grondstoffen en het gevolgde proces bepalen het eindresultaat, maar het samenspel zorgt ervoor dat er iets ontstaat dat groter en smaakvoller is dan de som der delen.

VOUCHERREGELING VOOR INNOVATIES TEGEN VOEDSELVERSPILLING

11 maart 2021

Bedrijven die aan de slag willen met innovaties voor een circulaire voedselketen kunnen gebruik maken van de voucherregeling van Samen Tegen Voedselverspilling. De regeling stimuleert bedrijven om voedselverspilling te voorkomen en reststromen optimaal te verwaarden.Deelnemende bedrijven kunnen bijvoorbeeld experts inschakelen, een business case ontwikkelen of een innovatie opschalen naar productieniveau.

BEDRIJFSLEVEN BETROKKEN BIJ NIEUWE OPLEIDING PROCES OPERATOR FOOD

19 februari 2021

De Zeeuwse MBO onderwijsinstelling Scalda gaat een nieuwe opleiding Proces Operator Food ontwikkelen. De behoefte hieraan kwam aan het licht tijdens het project Groen Onderwijs/ Samenwerken in de Groene Delta, waar Zeeuwse beroepsopleidingen samen met FoodDelta Zeeland en ZLTO de Zeeuwse food-opleidingen vernieuwen. Bij met name de keuzedelen van de nieuwe opleiding kan de inbreng van het Zeeuwse bedrijfsleven groot zijn. Er wordt gezocht naar nieuwe vormen van samenwerking en aansluiting bij de actuele vraagstukken uit de praktijk.

KANSEN VOOR SLIMME SAMENWERKING FOODKETENS

5 februari 2021

Door slimme uitwisseling van gegevens binnen de voedselproducerende ketens van Zeeland valt nog veel toegevoegde waarde te creëren. Op het gebied van transparante, efficiënte en robuuste productiemethoden kan er door informatiedeling nog veel verbeterd worden. Dat betekent echter wel dat de partijen meer ervaring moeten opdoen met deze vorm van samenwerking en verder moeten digitaliseren. Dat is voor met name MKB-bedrijven een uitdagende opgave.

Boer EN Zorg

29 januari 2021

Vers voedsel uit de regio dat perfect bereid op het bord komt van bewoners van zorginstellingen. De combinatie van Boer EN Zorg die vier Zeeuwse ondernemers (Jeroen de Vries, Hans Everse, Tim Moerman en Marijn van Son) hebben bedacht, was dinsdag goed voor goud tijdens het evenement Rabo Food Forward West-Brabant & Zeeland.

Regionale foodketens in Zeeland

28 januari 2021

Regionale Voedselsystemen kunnen positief bijdragen aan alle vraagstukken die spelen rondom voedsel. Denk daarbij aan vraagstukken rondom voedselzekerheid, veiligheid, betaalbaarheid, en impact van huidige productiemethoden op gezondheid, milieu en landschap

ZEELAND KAN PROTEIN DELTA WORDEN

22 januari 2021

Zeeland kan zich ontwikkelen tot een gebied dat een belangrijke bijdrage levert aan de mondiale eiwittransitie: het produceren en eten van meer duurzame eiwitten. Zeeland heeft hierbij “goud in handen” door de aanwezige foodsector in een gebied waar zowel eiwitten van het land en uit de zee geproduceerd kunnen worden. Zeeland kan hierbij uitgroeien tot een heuse Protein Delta, aldus het Zeeuws Protein Cluster

TOEKOMST VOOR KOMBUCHA

15 januari 2021

Op 12 januari jl. werd het haalbaarheidsonderzoek naar Kombucha besproken. Deze relatief nieuwe, gezonde, hippe drank op basis van gefermenteerd thee zou wel eens een toekomstige hit kunnen worden in de Zeeuwse horeca en daarbuiten. Het wordt steeds duidelijker dat de haalbaarheid van de ontwikkeling van een complete keten van lokale brouwer t/m de consument groot is. Daarbij wordt aandacht geschonken aan het brouwproces, de distributie, het gebruik en de marketing.

Studenten HZ onderzoeken Eiwittransitie

8 januari 2021

Een vijftal tweedejaars studenten Commerciële Economie aan de HZ University of Applied Sciences gaat in samenwerking met FoodDelta Zeeland onderzoek doen naar de eiwittransitie vanuit een regionale en nationale context.

BLOG: De food-estafette

24 december 2020

De spanning is te snijden. De deelnemers laden zich op terwijl ze voorgesteld worden aan het toegestroomde publiek. Een laatste rituele beweging. Stilte. Go! En daar gaan ze. Met een voor mij onvoorstelbare snelheid rennen ze op hun teamgenoot af die verderop staat te wachten.

ONLINE THEMABIJEENKOMST ‘DUURZAME EN INNOVATIEVE VERPAKKINGEN’

1 december 2020

Op dinsdag 1 december kwam een 20-tal vertegenwoordigers van de Foodsector digitaal bijeen om ervaringen en kennis uit te wisselen over ‘duurzame en innovatieve verpakkingen’.

VIJFDE CAISSON ALS BELEVINGSPLEK VOOR FOOD

25 november 2020

Op woensdag 25 november vond er overleg plaats tussen adviesbureau Hof van Hoven en bureau FDZ om te bespreken hoe we het vijfde caisson van het Watersnoodmuseum als belevingsplek kunnen verbinden met het verleden, heden en toekomst van food.

BIO-DROGERIJ VOOR CICHOREI

21 november 2020

Op vrijdag 20 november vond er overleg plaats tussen biologisch landbouwbedrijf Loverendale, bureau FDZ en Economische Impuls Zeeland om te bespreken hoe we een bio-drogerij voor cichorei in Zeeland kunnen vestigen. We willen het komende jaar hier samen aan werken.

Gemeente Goes sluit zich aan bij FoodDelta Zeeland

20 november 2020

Ons netwerk breidt zich verder uit; Gemeente Goes sluit zich als eerste Zeeuwse gemeente aan. Goes wil zich daarmee op de kaart zetten als gemeente die belangrijk is voor de voedselketen.

STRATEGIEGROEP BESPREEKT DUURZAME VERPAKKINGEN

20 november 2020

Op vrijdag 20 november stond tijdens de periodieke vergadering van de strategiegroep van ons netwerk het thema duurzame verpakkingen centraal. Dit ook als opmaat naar de themabijeenkomst over dit thema op 1 december a.s.

DERDE BIJEENKOMST ZEEUWS PROTEIN CLUSTER

13 november 2020

Op donderdag 12 november kwamen de deelnemers aan het Zeeuws Protein Cluster voor de derde keer bij elkaar om samen een onderscheidende, gezamenlijke ambitie van de Zeeuwse foodsector op het gebied van de eiwittransitie te ontwikkelen. Deze keer werd met verhalen uit de toekomst een collectieve droom zichtbaar gemaakt.

Doel aangescherpt door Bestuur

3 november 2020

Op dinsdag 3 november kwam het algemeen bestuur van de stichting FoodDelta Zeeland digitaal bijeen en werden de statuten en het huishoudelijk reglement besproken. De belangrijkste wijziging is de aanscherping van het doel: de stichting bevordert de vernieuwing van de Zeeuwse foodsector door integrale samenwerking van bedrijven, kennisinstellingen en overheden.

Tweede bijeenkomst Zeeuws Protein Cluster

2 november 2020

Op maandag 2 november kwamen de deelnemers aan het Zeeuws Protein Cluster voor de tweede keer bij elkaar om samen een onderscheidende, gezamenlijke ambitie van de Zeeuwse foodsector op het gebied van de eiwittransitie te ontwikkelen. Deze keer werd er aandacht geschonken aan lopende projecten in Zeeland op dit gebied.

BLOG: Een zwerm spreeuwen

23 oktober 2020

Elk jaar verschijnen ze weer. Fascinerende wolken van spreeuwen. Samen dansen ze in de avondzon, op zoek naar een slaapplaats. Samen ontwijken ze gevaar door snelle koersveranderingen. Samen gaan ze ’s ochtends weer op zoek naar nieuwe voedselgebieden. En samen hebben ze – denk ik er maar bij – met z’n allen veel plezier. Hoe doen ze dat, zonder te botsen? Wie heeft de leiding?

Bijeenkomst Zeeuws Protein Cluster

14 oktober 2020

Op woensdag 14 oktober kwamen de deelnemers aan het Zeeuws Protein Cluster voor het eerst bij elkaar. Dit nieuwe samenwerkingsverband gaat de komende maanden in opdracht van de provincie Zeeland bedenken wat de onderscheidende, gezamenlijke ambitie van de Zeeuwse foodsector voor 2030 moet zijn op het gebied van de eiwittransitie.

Samenwerking Huis van de Techniek

12 oktober 2020

Op zaterdag 12 oktober 2020 had bureau FDZ een eerste overleg met het Huis van de Techniek. Deze stichting werkt met diverse projecten en initiatieven aan het stimuleren van leerlingen om een beta-pakket (techniek) te kiezen. Ook veel banen in food vereisen de keuze voor een techniek-pakket.

DUTCH FOOD WEEK DIGITAAL

10 oktober 2020

Op zaterdag 10 oktober 2020 startte de Dutch Food Week. Een grotendeels digitale versie dit jaar vanwege de corona-maatregelen, met DFW TV als medium. Bureau FDZ heeft de landelijke organisatie geholpen met het leggen van contacten binnen Zeeland, maar kon zelf geen bijeenkomsten organiseren.

YOUNG FOODDELTA ZEELAND KRIJGT VORM

5 oktober 2020

Op maandag 5 oktober 2020 heeft bureau FDZ gesproken met vertegenwoordigers van de twee lopende initiatieven op het gebied van verbinden en opleiden van ‘young professionals’, waarbij de onderwerpen gericht zijn op de foodsector. Dit als vervolg op onze eigen themabijeenkomst ‘JIJ en de toekomst van de Zeeuwse foodsector’ op 2 april jl..

ZEKER ZEEUWS CHEFS’ FOOD TOUR LEGT RIJKDOM BLOOT

5 oktober 2020

Op maandag 5 oktober vonden de opnames door Omroep Zeeland plaats van de ‘Zeker Zeeuws Chefs’ Foodtour’. Een initiatief van de Ondernemerscoöperatie Zeker Zeeuws om met een grote touringcar op een veilige manier met een vijftal Zeeuwse chefs mooie Zeeuwse streekproducten op te gaan halen bij de producenten.

STRATEGIEGROEP BESPREEKT DIGITALISERING

18 september 2020

Op vrijdag 18 september 2020 kwam de strategiegroep (vertegenwoordigers van de strategische partners) met een online vergadering bijeen. Deze keer werd er gesproken over het innovatiethema Digitalisering & Robotisering. Door inleiders uit het bedrijfsleven werd het onderwerp geïntroduceerd

WAGENINGEN MARINE RESEARCH ONDERZOEKT LCA MOSSELEN

17 september 2020

Op donderdag 17 september 2020 waren we met het team van het project ‘Slimme ketensamenwerking’ te gast bij Wageningen Marine Research. Aanleiding hiervoor was één van de vier casussen van het project, namelijk de keten van de mosselen.

ZÉLANTIS KRIJGT TWEEDE KANS

11 september 2020

Op vrijdag 11 september 2020 kwam een divers gezelschap bijeen in een vergaderzaal van Delta Farms (kwekerij van zagers) in Colijnsplaat, met de eigenaar van Topsy Baits als gastheer. Ook bureau FDZ was hierbij aanwezig.

GESPREK MET VOEDSELBANK WALCHEREN

9 september 2020

Op woensdag 9 september 2020 vond er een ontmoeting plaats tussen bureau FDZ en het bestuur van de Voedselbank Walcheren. Meer aandacht voor (dus minder) voedselverspilling en de coronacrisis maken het voor de Voedselbank erg lastig om hun doel te realiseren.

INNOVATIE IN GROEN ONDERWIJS

3 september 2020

Op donderdag 3 september vond het periodieke overleg plaats van het project ‘Groen onderwijs / samenwerking in de groene delta’ waarbij het onderwijs van Pontes (VMBO), Scalda (MBO), HZ (HBO), HAS (HBO) en UCR (WO) op het gebied van ‘Groen’ toekomstbestendig wordt gemaakt.

BESTUUR FDZ BESPREEKT VOORTGANG

2 september 2020

Op woensdag 2 september 2020 kwam het algemeen bestuur van de stichting FoodDelta Zeeland bijeen bij PO Mossel in Yerseke. Gesproken werd over de algemene voortgang in relatie tot het doel van de stichting.

RABO FOOD FORWARD IN KORTE KETENS

1 september 2020

Op dinsdag 1 september 2020 hield onze strategische partner Rabobank de aftrap van hun initiatief RABO FOOD FORWARD met focus Korte Ketens. Via een video conference werden deelnemers uit het hele land geïnformeerd over dit onderwerp en vonden groepsgesprekken plaats waarin de groepen krantenkoppen uit de toekomst moesten verzinnen.

SAMENWERKING MET IMPULS ZEELAND

13 augustus 2020

Op donderdag 13 augustus 2020 werd door bureau FDZ een eerste gesprek gevoerd met Economische Impuls Zeeland over mogelijke nieuwe stappen in samenwerking. Ook nu al werken we samen met Invest in Zeeland, Innovatiefinanciering en Business Development, maar op een meer reactieve wijze.

KANSEN VOOR BIOLOGISCHE KETENS

4 augustus 2020

Op dinsdag 4 augustus 2020 heeft bureau FDZ gesproken met de nieuwe deelnemers aan ons netwerk: biologisch landbouwbedrijf Loverendale en naastliggende boomgaard Ter Linde uit Oostkapelle. Concrete aanleiding was om kansen voor een biologische drogerij te bespreken.

Onderzoek Rabobank en Voedselbank

Merijn van Kaam, student op Avans Hogeschool is stagiair bij de Rabobank. Voor zijn stage is hij aan het onderzoeken hoe de Rabobank Voedselbanken beter kan ondersteunen. Hij is aan het onderzoeken wat de motivatie van organisaties is om wel of niet aan Voedselbanken te doneren.

Duurzaamheidsverslag CSRD: van moetje naar kans

Maandag 18 maart werd in innovatienetwerk FoodDelta Zeeland gesproken over de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Nadat Vincent Wanders, o.a. docent bij Nyenrode op dit gebied, een gedegen inleiding had gehouden vertelde Wendel van Maldegem hoe het Zeeuwse fruitbedrijf Vogelaar Vredehof, strategisch partner van het netwerk, al jaren bezig is met de opbouw van een duurzame keten richting de consument.

Inspirerende en smakelijke bijeenkomst Eiwittransitie

Protein Delta Zeeland - de Eiwittransitie, van boer tot bord (of andersom) was het thema op woensdag 6 maart in het Industrieel Museum Zeeland te Sas van Gent. Een themadag die wij mochten organiseren voor de provincies Zeeland, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Een grensoverstijgende bijeenkomst die mogelijk leidt tot nieuwe samenwerkingen.


Contact

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!

Direct contact

Aanmelden nieuwsbrief

Invullen van je naam is verplicht
Geldig e-mail adres is verplicht