Op vrijdag 20 november vond er overleg plaats tussen biologisch landbouwbedrijf Loverendale, bureau FDZ en Economische Impuls Zeeland om te bespreken hoe we een bio-drogerij voor cichorei in Zeeland kunnen vestigen. We willen het komende jaar hier samen aan werken.
Deze bio-drogerij is een voorbeeld van hoe we in Zeeland bouwen aan complete voedselproducerende ketens, ook in de biologische foodsector. Daarbij wordt steeds meer duidelijk dat biologisch (met het bijbehorende keurmerk) een eigen keten nodig heeft. Ook is het een bekend verschijnsel dat verwerking en vervaardiging van producten ook de benodigde teelt in de omliggende regio stimuleert. En dat is waar de EU ‘farm to fork’ strategie op aandringt: meer biologische teelt.
De transitie naar een voedselpatroon met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten is één van de grote mondiale uitdagingen van deze tijd. Een agrarische en zilte provincie als Zeeland kan daar een belangrijke rol in vervullen als ‘Protein Delta’, blijkt uit onderzoek van FoodDelta Zeeland.
Op 23 maart werden in de themabijeenkomst ‘Verwaarden van Nevenstromen’ eerst drie presentaties gegeven om de aanwezigen een goed beeld te geven van wat er al gedaan wordt.
Op 11 maart werd in de themabijeenkomst Slimme Ketensamenwerking de gelijknamige verkenning (zie eerder nieuwsbericht hierover) samengevat en besproken aan de hand van concrete regionale voorbeelden. De conclusie werd treffend verwoord: “Slimme, digitale, ketensamenwerking is essentieel voor het toekomstige concurrentievermogen van de Zeeuwse foodsector. Maar let op… afwachten is de boot missen! We moeten elkaar daarbij vooruit helpen”. Vervolgens werden door het HZ lectoraat Supply Chain Innovation en het Impuls-programma Digitaal Doen Zeeland concrete handvatten aangereikt om hiermee verder te gaan.
Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!