BLOG: De food-estafette - FoodDelta Zeeland

BLOG: De food-estafette

Datum 24 december 2020

De spanning is te snijden. De deelnemers laden zich op terwijl ze voorgesteld worden aan het toegestroomde publiek. Een laatste rituele beweging. Stilte. Go! En daar gaan ze. Met een voor mij onvoorstelbare snelheid rennen ze op hun teamgenoot af die verderop staat te wachten. Een cruciaal samenspel vindt plaats bij de overdracht van de baton. Een klein stukje rennen ze samen op en dan gaat de volgende alleen weer verder naar de volgende deelnemer. Zo wordt de baton door de atleten van start naar finish gedragen in een zinderende race.

De voedselproducerende keten lijkt op zo’n estafetteloop. De baton wordt daarbij niet alleen overdragen, maar gaandeweg verwerkt tot een consumentenproduct dat bij aankomst op de eindstreep al dan niet dampend voor u op tafel staat. Veredelaar, telers, verwerkers, vervaardigers, winkels, restaurants, cateraars geven het stokje door richting te consument. Het gaat daarbij niet alleen om snelheid, maar ook om kwaliteit en impact op mens en milieu. De consument wil steeds meer weten hoe het voedsel geproduceerd werd, helemaal ‘van grond tot mond’. Dit keten-denken zou volgens mij meer gebruikt moeten worden bij bedrijven, kennisinstellingen en overheden.

Winnaars van de food-estafetteloop zijn de bedrijven die én zelf een goede prestatie kunnen neerzetten én bedreven zijn in het verbinden met andere partijen in hun keten. De toegevoegde waarde van ketensamenwerking is één van de thema’s waar we in het innovatienetwerk FoodDelta Zeeland aan werken. In 2020 hebben we met deelnemers uit dit netwerk gewerkt aan het project ‘Slimme ketensamenwerking’. Het ‘slimme’ zit hem hierbij in het overdragen van de baton in de vorm van digitale informatie. Ook hier wordt duidelijk dat er nog veel mogelijkheden zijn om dit beter te doen en dat de kwaliteit van de relaties en samenwerking tussen de deelnemers van groot belang is. Alle reden om samenspel en overdracht verder met elkaar te oefenen!

 

Johan Dourleijn

 

BEDRIJFSLEVEN BETROKKEN BIJ NIEUWE OPLEIDING PROCES OPERATOR FOOD

De Zeeuwse MBO onderwijsinstelling Scalda gaat een nieuwe opleiding Proces Operator Food ontwikkelen. De behoefte hieraan kwam aan het licht tijdens het project Groen Onderwijs/ Samenwerken in de Groene Delta, waar Zeeuwse beroepsopleidingen samen met FoodDelta Zeeland en ZLTO de Zeeuwse food-opleidingen vernieuwen. Bij met name de keuzedelen van de nieuwe opleiding kan de inbreng van het Zeeuwse bedrijfsleven groot zijn. Er wordt gezocht naar nieuwe vormen van samenwerking en aansluiting bij de actuele vraagstukken uit de praktijk.

KANSEN VOOR SLIMME SAMENWERKING FOODKETENS

Door slimme uitwisseling van gegevens binnen de voedselproducerende ketens van Zeeland valt nog veel toegevoegde waarde te creëren. Op het gebied van transparante, efficiënte en robuuste productiemethoden kan er door informatiedeling nog veel verbeterd worden. Dat betekent echter wel dat de partijen meer ervaring moeten opdoen met deze vorm van samenwerking en verder moeten digitaliseren. Dat is voor met name MKB-bedrijven een uitdagende opgave.

Boer EN Zorg

Vers voedsel uit de regio dat perfect bereid op het bord komt van bewoners van zorginstellingen. De combinatie van Boer EN Zorg die vier Zeeuwse ondernemers (Jeroen de Vries, Hans Everse, Tim Moerman en Marijn van Son) hebben bedacht, was dinsdag goed voor goud tijdens het evenement Rabo Food Forward West-Brabant & Zeeland.


Contact

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!

Direct contact

Aanmelden nieuwsbrief

Invullen van je naam is verplicht
Geldig e-mail adres is verplicht