BLOG: De food-estafette - FoodDelta Zeeland

BLOG: De food-estafette

Datum 24 december 2020

De spanning is te snijden. De deelnemers laden zich op terwijl ze voorgesteld worden aan het toegestroomde publiek. Een laatste rituele beweging. Stilte. Go! En daar gaan ze. Met een voor mij onvoorstelbare snelheid rennen ze op hun teamgenoot af die verderop staat te wachten. Een cruciaal samenspel vindt plaats bij de overdracht van de baton. Een klein stukje rennen ze samen op en dan gaat de volgende alleen weer verder naar de volgende deelnemer. Zo wordt de baton door de atleten van start naar finish gedragen in een zinderende race.

De voedselproducerende keten lijkt op zo’n estafetteloop. De baton wordt daarbij niet alleen overdragen, maar gaandeweg verwerkt tot een consumentenproduct dat bij aankomst op de eindstreep al dan niet dampend voor u op tafel staat. Veredelaar, telers, verwerkers, vervaardigers, winkels, restaurants, cateraars geven het stokje door richting te consument. Het gaat daarbij niet alleen om snelheid, maar ook om kwaliteit en impact op mens en milieu. De consument wil steeds meer weten hoe het voedsel geproduceerd werd, helemaal ‘van grond tot mond’. Dit keten-denken zou volgens mij meer gebruikt moeten worden bij bedrijven, kennisinstellingen en overheden.

Winnaars van de food-estafetteloop zijn de bedrijven die én zelf een goede prestatie kunnen neerzetten én bedreven zijn in het verbinden met andere partijen in hun keten. De toegevoegde waarde van ketensamenwerking is één van de thema’s waar we in het innovatienetwerk FoodDelta Zeeland aan werken. In 2020 hebben we met deelnemers uit dit netwerk gewerkt aan het project ‘Slimme ketensamenwerking’. Het ‘slimme’ zit hem hierbij in het overdragen van de baton in de vorm van digitale informatie. Ook hier wordt duidelijk dat er nog veel mogelijkheden zijn om dit beter te doen en dat de kwaliteit van de relaties en samenwerking tussen de deelnemers van groot belang is. Alle reden om samenspel en overdracht verder met elkaar te oefenen!

 

Johan Dourleijn

 

Wilt u voedselverspilling terugdringen? Neem een stagiair!

De Verenigde Naties hebben als streefdoel gesteld om voedselverspilling te halveren in 2030 ten opzichte van 2015. Om dit te bereiken, werkt HZ samen met andere hogescholen aan het terugdringen van voedselverspilling binnen de diverse schakels in de voedselketen.

Innovatiebijeenkomst Werken in Food

Vinden, binden en boeien van medewerkers vraagt om nieuwe manieren van werkgeverschap.
De komende jaren wordt hier in Zeeland specifiek op ingezet door samenwerkende partijen binnen de foodsector. Ook u kunt actief meedoen en uw bedrijf op dit gebied meer toekomstgericht maken.

Ondernemen met reststromen

Op dinsdag 1 november 2022 organiseren het Sustainable Food Initiative (SFI), Food Tech Brainport (FTB) en Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) het evenement "Ondernemen met reststromen" bij Food Tech Brainport in Helmond. U kunt aansluiten van 9 tot 13u of van 12 tot 16u met een gezamenlijke netwerklunch. Tijdens de lunch kunt u kennismaken met verrassende, nieuwe producten uit reststromen.


Contact

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!

Direct contact

Aanmelden nieuwsbrief

Invullen van je naam is verplicht
Geldig e-mail adres is verplicht