De spanning is te snijden. De deelnemers laden zich op terwijl ze voorgesteld worden aan het toegestroomde publiek. Een laatste rituele beweging. Stilte. Go! En daar gaan ze. Met een voor mij onvoorstelbare snelheid rennen ze op hun teamgenoot af die verderop staat te wachten. Een cruciaal samenspel vindt plaats bij de overdracht van de baton. Een klein stukje rennen ze samen op en dan gaat de volgende alleen weer verder naar de volgende deelnemer. Zo wordt de baton door de atleten van start naar finish gedragen in een zinderende race.
De voedselproducerende keten lijkt op zo’n estafetteloop. De baton wordt daarbij niet alleen overdragen, maar gaandeweg verwerkt tot een consumentenproduct dat bij aankomst op de eindstreep al dan niet dampend voor u op tafel staat. Veredelaar, telers, verwerkers, vervaardigers, winkels, restaurants, cateraars geven het stokje door richting te consument. Het gaat daarbij niet alleen om snelheid, maar ook om kwaliteit en impact op mens en milieu. De consument wil steeds meer weten hoe het voedsel geproduceerd werd, helemaal ‘van grond tot mond’. Dit keten-denken zou volgens mij meer gebruikt moeten worden bij bedrijven, kennisinstellingen en overheden.
Winnaars van de food-estafetteloop zijn de bedrijven die én zelf een goede prestatie kunnen neerzetten én bedreven zijn in het verbinden met andere partijen in hun keten. De toegevoegde waarde van ketensamenwerking is één van de thema’s waar we in het innovatienetwerk FoodDelta Zeeland aan werken. In 2020 hebben we met deelnemers uit dit netwerk gewerkt aan het project ‘Slimme ketensamenwerking’. Het ‘slimme’ zit hem hierbij in het overdragen van de baton in de vorm van digitale informatie. Ook hier wordt duidelijk dat er nog veel mogelijkheden zijn om dit beter te doen en dat de kwaliteit van de relaties en samenwerking tussen de deelnemers van groot belang is. Alle reden om samenspel en overdracht verder met elkaar te oefenen!
Johan Dourleijn
Impact voor de eiwittransitie: samenwerking The Protein Community en FoodDelta Zeeland
The Protein Community -onderdeel van Foodvalley NL - en netwerkorganisatie FoodDelta Zeeland gaan samenwerken om bedrijven in Zeeland te ondersteunen in de eiwittransitie
Tijdens de innovatiebijeenkomst ‘Werken in de Food’ ging het FIT2030 confettikanon af bij FoodDelta Zeeland. Met dit feestelijke moment vieren we de betrokkenheid bij het programma Food in Transitie 2030 (FIT2030) van SOL.
Op de HZ wordt persoonlijk, kleinschalig voltijd- en deeltijdonderwijs geboden aan zo’n 5.000 studenten. Onze studenten worden gestimuleerd om het beste uit zichzelf te halen door middel van persoonlijke ontwikkeling en kennisontwikkeling.
Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!