BLOG: De food-estafette - FoodDelta Zeeland

BLOG: De food-estafette

Datum 24 december 2020

De spanning is te snijden. De deelnemers laden zich op terwijl ze voorgesteld worden aan het toegestroomde publiek. Een laatste rituele beweging. Stilte. Go! En daar gaan ze. Met een voor mij onvoorstelbare snelheid rennen ze op hun teamgenoot af die verderop staat te wachten. Een cruciaal samenspel vindt plaats bij de overdracht van de baton. Een klein stukje rennen ze samen op en dan gaat de volgende alleen weer verder naar de volgende deelnemer. Zo wordt de baton door de atleten van start naar finish gedragen in een zinderende race.

De voedselproducerende keten lijkt op zo’n estafetteloop. De baton wordt daarbij niet alleen overdragen, maar gaandeweg verwerkt tot een consumentenproduct dat bij aankomst op de eindstreep al dan niet dampend voor u op tafel staat. Veredelaar, telers, verwerkers, vervaardigers, winkels, restaurants, cateraars geven het stokje door richting te consument. Het gaat daarbij niet alleen om snelheid, maar ook om kwaliteit en impact op mens en milieu. De consument wil steeds meer weten hoe het voedsel geproduceerd werd, helemaal ‘van grond tot mond’. Dit keten-denken zou volgens mij meer gebruikt moeten worden bij bedrijven, kennisinstellingen en overheden.

Winnaars van de food-estafetteloop zijn de bedrijven die én zelf een goede prestatie kunnen neerzetten én bedreven zijn in het verbinden met andere partijen in hun keten. De toegevoegde waarde van ketensamenwerking is één van de thema’s waar we in het innovatienetwerk FoodDelta Zeeland aan werken. In 2020 hebben we met deelnemers uit dit netwerk gewerkt aan het project ‘Slimme ketensamenwerking’. Het ‘slimme’ zit hem hierbij in het overdragen van de baton in de vorm van digitale informatie. Ook hier wordt duidelijk dat er nog veel mogelijkheden zijn om dit beter te doen en dat de kwaliteit van de relaties en samenwerking tussen de deelnemers van groot belang is. Alle reden om samenspel en overdracht verder met elkaar te oefenen!

 

Johan Dourleijn

 

Onkruid wieden met een robot vraagt om pioniers

De rapportage van het haalbaarheidsonderzoek Niet-chemische onkruidbeheersing met een robot is afgerond en is elders op deze website (innovatieprogramma/digitalisering en robotisering) beschikbaar.

Regionale foodketens in Zeeland

Regionale Voedselsystemen kunnen positief bijdragen aan alle vraagstukken die spelen rondom voedsel. Denk daarbij aan vraagstukken rondom voedselzekerheid, veiligheid, betaalbaarheid, en impact van huidige productiemethoden op gezondheid, milieu en landschap

Caroline Verwijs nieuwe bestuursvoorzitter van stichting FoodDelta Zeeland

Het bestuur van de stichting FoodDelta Zeeland is zeer verheugd te kunnen melden dat Caroline Verwijs de positie van bestuursvoorzitter van de stichting heeft aanvaard. Daarmee is de vacature die ontstond door het vertrek van Wilfred van Elzakker in korte tijd ingevuld met een van Zeelands gewaardeerde foodprofessionals uit het bedrijfsleven.


Contact

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!

Direct contact

Aanmelden nieuwsbrief

Invullen van je naam is verplicht
Geldig e-mail adres is verplicht