BLOG: Een zwerm spreeuwen - FoodDelta Zeeland

BLOG: Een zwerm spreeuwen

Datum 23 oktober 2020

Elk jaar verschijnen ze weer. Fascinerende wolken van spreeuwen. Samen dansen ze in de avondzon, op zoek naar een slaapplaats. Samen ontwijken ze gevaar door snelle koersveranderingen. Samen gaan ze ’s ochtends weer op zoek naar nieuwe voedselgebieden. En samen hebben ze – denk ik er maar bij – met z’n allen veel plezier. Hoe doen ze dat, zonder te botsen? Wie heeft de leiding? Onderzoek wijst uit dat de truc is om allemaal even snel te vliegen én steeds zeven mede-spreeuwen in de gaten te houden en daarop te reageren. Spreeuwen zijn dus meesters in het aandacht geven aan elkaar. En samen bepalen ze de richting van de zwerm.

Ook binnen ons netwerk FoodDelta Zeeland draait het om samenwerking. Niet zozeer om samen te gaan dutten, maar juist om nieuwe gebieden van voedselproductie en -beleving te zoeken. Om samen een wendbaar cluster te zijn en de uitdagingen en kansen van de toekomst tegemoet te vliegen. Om zichtbaar en aantrekkelijk als samenwerkingspartner te zijn. En zoals er veel spreeuwen zijn, zijn er ook veel vestigingen van foodbedrijven in Zeeland: over de hele keten heen ruim 8500 bedrijven met in totaal ruim 45.000 werkzame personen. Als we die nou eens allemaal in een regionale zwerm zouden krijgen…

Onlangs zijn we gestart met het Zeeuws Protein Cluster. Een kleine zwerm vogels van diverse pluimage die de Zeeuwse toekomst op het gebied van de eiwittransitie vorm wil geven. Een nieuw voedselgebied van duurzame eiwitten ligt in het verschiet. Een kleine wolk van deelnemers uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden leren met elkaar te dansen en op pad te gaan. Zoals bij de zwerm spreeuwen is er geen leider, maar kunnen alle deelnemers de koers van de wolk bepalen. Cruciaal daarbij is dat we aandacht hebben voor elkaar en collectief gaan denken. Wilt u ook meevliegen? Graag! Check de website van FoodDelta Zeeland.

 

Johan Dourleijn

CREATIVITEIT IN ZEEUWS PROTEIN CLUSTER

Woensdag 15 september kwamen deelnemers van het Zeeuws Protein Cluster (bedrijven, overheden, en kennisinstellingen die actief zijn op het gebied van duurzame eiwitten) naar de studio van Foodcurators in Middelburg voor een creatieve workshop. De ambitie om samen een Protein Delta te gaan vormen lag er al, maar wat is de volgende stap om dit in gezamenlijkheid en samenhang te gaan realiseren?

TKI-BEZOEK AGRI & FOOD SMAAKT NAAR MEER

Op vrijdag 10 september bezocht een delegatie van het bureau TKI (topconsortia kennis en innovatie) van de Topsector Agri & Food onze provincie. Directeur Kees de Gooijer en innovatiemakelaar Ivo Ploegsma werden door Johan Dourleijn en Wilfred van Elzakker van FoodDelta Zeeland en Laurens Meijering van Impuls Zeeland rondgeleid.

Versterken foodsector in de Bevelanden

De foodsector in de Regio De Bevelanden levert een prachtig palet aan producten. Het is een speciaal en bijzonder voedselproducerend gebied met veel aantrekkelijke elementen waar we trots op zijn. De ondernemingen vormen samen complete ketens, waarbij het voedsel vanuit de grond en het water tot in de mond van de consument gebracht wordt.


Contact

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!

Direct contact

Aanmelden nieuwsbrief

Invullen van je naam is verplicht
Geldig e-mail adres is verplicht