BLOG: Een zwerm spreeuwen - FoodDelta Zeeland

BLOG: Een zwerm spreeuwen

Datum 23 oktober 2020

Elk jaar verschijnen ze weer. Fascinerende wolken van spreeuwen. Samen dansen ze in de avondzon, op zoek naar een slaapplaats. Samen ontwijken ze gevaar door snelle koersveranderingen. Samen gaan ze ’s ochtends weer op zoek naar nieuwe voedselgebieden. En samen hebben ze – denk ik er maar bij – met z’n allen veel plezier. Hoe doen ze dat, zonder te botsen? Wie heeft de leiding? Onderzoek wijst uit dat de truc is om allemaal even snel te vliegen én steeds zeven mede-spreeuwen in de gaten te houden en daarop te reageren. Spreeuwen zijn dus meesters in het aandacht geven aan elkaar. En samen bepalen ze de richting van de zwerm.

Ook binnen ons netwerk FoodDelta Zeeland draait het om samenwerking. Niet zozeer om samen te gaan dutten, maar juist om nieuwe gebieden van voedselproductie en -beleving te zoeken. Om samen een wendbaar cluster te zijn en de uitdagingen en kansen van de toekomst tegemoet te vliegen. Om zichtbaar en aantrekkelijk als samenwerkingspartner te zijn. En zoals er veel spreeuwen zijn, zijn er ook veel vestigingen van foodbedrijven in Zeeland: over de hele keten heen ruim 8500 bedrijven met in totaal ruim 45.000 werkzame personen. Als we die nou eens allemaal in een regionale zwerm zouden krijgen…

Onlangs zijn we gestart met het Zeeuws Protein Cluster. Een kleine zwerm vogels van diverse pluimage die de Zeeuwse toekomst op het gebied van de eiwittransitie vorm wil geven. Een nieuw voedselgebied van duurzame eiwitten ligt in het verschiet. Een kleine wolk van deelnemers uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden leren met elkaar te dansen en op pad te gaan. Zoals bij de zwerm spreeuwen is er geen leider, maar kunnen alle deelnemers de koers van de wolk bepalen. Cruciaal daarbij is dat we aandacht hebben voor elkaar en collectief gaan denken. Wilt u ook meevliegen? Graag! Check de website van FoodDelta Zeeland.

 

Johan Dourleijn

BEDRIJFSLEVEN BETROKKEN BIJ NIEUWE OPLEIDING PROCES OPERATOR FOOD

De Zeeuwse MBO onderwijsinstelling Scalda gaat een nieuwe opleiding Proces Operator Food ontwikkelen. De behoefte hieraan kwam aan het licht tijdens het project Groen Onderwijs/ Samenwerken in de Groene Delta, waar Zeeuwse beroepsopleidingen samen met FoodDelta Zeeland en ZLTO de Zeeuwse food-opleidingen vernieuwen. Bij met name de keuzedelen van de nieuwe opleiding kan de inbreng van het Zeeuwse bedrijfsleven groot zijn. Er wordt gezocht naar nieuwe vormen van samenwerking en aansluiting bij de actuele vraagstukken uit de praktijk.

KANSEN VOOR SLIMME SAMENWERKING FOODKETENS

Door slimme uitwisseling van gegevens binnen de voedselproducerende ketens van Zeeland valt nog veel toegevoegde waarde te creëren. Op het gebied van transparante, efficiënte en robuuste productiemethoden kan er door informatiedeling nog veel verbeterd worden. Dat betekent echter wel dat de partijen meer ervaring moeten opdoen met deze vorm van samenwerking en verder moeten digitaliseren. Dat is voor met name MKB-bedrijven een uitdagende opgave.

Boer EN Zorg

Vers voedsel uit de regio dat perfect bereid op het bord komt van bewoners van zorginstellingen. De combinatie van Boer EN Zorg die vier Zeeuwse ondernemers (Jeroen de Vries, Hans Everse, Tim Moerman en Marijn van Son) hebben bedacht, was dinsdag goed voor goud tijdens het evenement Rabo Food Forward West-Brabant & Zeeland.


Contact

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!

Direct contact

Aanmelden nieuwsbrief

Invullen van je naam is verplicht
Geldig e-mail adres is verplicht