BLOG: Een zwerm spreeuwen - FoodDelta Zeeland

BLOG: Een zwerm spreeuwen

Datum 23 oktober 2020

Elk jaar verschijnen ze weer. Fascinerende wolken van spreeuwen. Samen dansen ze in de avondzon, op zoek naar een slaapplaats. Samen ontwijken ze gevaar door snelle koersveranderingen. Samen gaan ze ’s ochtends weer op zoek naar nieuwe voedselgebieden. En samen hebben ze – denk ik er maar bij – met z’n allen veel plezier. Hoe doen ze dat, zonder te botsen? Wie heeft de leiding? Onderzoek wijst uit dat de truc is om allemaal even snel te vliegen én steeds zeven mede-spreeuwen in de gaten te houden en daarop te reageren. Spreeuwen zijn dus meesters in het aandacht geven aan elkaar. En samen bepalen ze de richting van de zwerm.

Ook binnen ons netwerk FoodDelta Zeeland draait het om samenwerking. Niet zozeer om samen te gaan dutten, maar juist om nieuwe gebieden van voedselproductie en -beleving te zoeken. Om samen een wendbaar cluster te zijn en de uitdagingen en kansen van de toekomst tegemoet te vliegen. Om zichtbaar en aantrekkelijk als samenwerkingspartner te zijn. En zoals er veel spreeuwen zijn, zijn er ook veel vestigingen van foodbedrijven in Zeeland: over de hele keten heen ruim 8500 bedrijven met in totaal ruim 45.000 werkzame personen. Als we die nou eens allemaal in een regionale zwerm zouden krijgen…

Onlangs zijn we gestart met het Zeeuws Protein Cluster. Een kleine zwerm vogels van diverse pluimage die de Zeeuwse toekomst op het gebied van de eiwittransitie vorm wil geven. Een nieuw voedselgebied van duurzame eiwitten ligt in het verschiet. Een kleine wolk van deelnemers uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden leren met elkaar te dansen en op pad te gaan. Zoals bij de zwerm spreeuwen is er geen leider, maar kunnen alle deelnemers de koers van de wolk bepalen. Cruciaal daarbij is dat we aandacht hebben voor elkaar en collectief gaan denken. Wilt u ook meevliegen? Graag! Check de website van FoodDelta Zeeland.

 

Johan Dourleijn

Het project Attracting Young Food Professionals is van start!

Veertien jonge professionals uit de Zeeuwse voedselproducerende keten komen op 7 juli voor het eerst bijeen op Hof Olmenstein.
Zij gaan de komende anderhalf jaar met elkaar aan de slag om te experimenteren met nieuwe vormen om er jonge collega’s bij te krijgen.

Protein Delta Zeeland op Floriade

Zeeuwse bedrijven, kennisinstellingen en overheden werken samen aan vernieuwing van het voedselsysteem in het innovatienetwerk FoodDelta Zeeland. Met betrekking tot de eiwittransitie bouwen ze aan hun gezamenlijke ambitie Protein Delta Zeeland. In de hele keten van uitgangsmaterialen t/m winkels en restaurants wordt geïnnoveerd om duurzame plantaardige, mariene en schimmeleiwitten op het bord van de consument te krijgen.

FoodDelta Zeeland en Dutch Food Week gaan samenwerken

Gezondheid, duurzaamheid & goed leven, dat is het motto van Dutch Food Week 2022 en dat sluit aan bij de thema’s van FoodDelta Zeeland, het kennis- en innovatienetwerk voor de foodsector in Zeeland. Alle reden om structureel met elkaar samen te werken m.b.t. het zichtbaar maken van de foodsector in de samenleving.


Contact

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!

Direct contact

Aanmelden nieuwsbrief

Invullen van je naam is verplicht
Geldig e-mail adres is verplicht