Heeft u zelf wel eens brood gebakken? Een magisch proces waar je maar enkele ingrediënten voor nodig hebt: meel, water, een snufje zout en gist. Afzonderlijk doen die grondstoffen niet veel, maar breng je ze samen onder de juiste omstandigheden dan gebeurt er iets. Dan gaat het letterlijk en figuurlijk gisten en borrelen en ontstaat er een waardevol deeg dat gebakken kan worden tot een heerlijk eindproduct. De kwaliteit van de individuele grondstoffen en het gevolgde proces bepalen het eindresultaat, maar het samenspel zorgt ervoor dat er iets ontstaat dat groter en smaakvoller is dan de som der delen.
Dit proces van synergie is precies wat er bedoeld wordt met zogenaamde triple helix samenwerking tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen, overheden en overige partijen. Ook in Zeeland is hier veel belangstelling voor en worden er nieuwe initiatieven genomen. Een vraag die dan vaak naar voren komt is dan “wat levert deze samenwerking dan op?”. Bovenstaand voorbeeld kan daarbij als antwoord gegeven worden. Als de ambitie van de samenwerking verder reikt dan wat de individuele triple helix partners op zichzelf kunnen bereiken, dan ontstaat de gezamenlijke meerwaarde.
Ook het innovatienetwerk FoodDelta Zeeland is zo’n triple helix samenwerkingsverband. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden ontmoeten elkaar op dit platform om samen de vernieuwing in de Zeeuwse foodsector te realiseren die broodnodig is. En ja, de uitdagingen die hier liggen vragen om zo’n type samenwerking. Maar naar mijn mening kan het ‘broodbakproces’ nog wel veel beter. Het borrelt en gist nog onvoldoende. Partijen zijn nog te veel met zichzelf bezig en onvoldoende met de gezamenlijke opgave. Het netwerkbureau van FoodDelta Zeeland is druk bezig om de juiste omstandigheden te creëren, maar we hebben uw commitment en bijdrage nodig. Van bedrijven, kennisinstellingen én overheden. De ingrediënten zijn er, de kansen op een mooi eindproduct zijn groot, maar we moeten er samen wel iets van bakken! Mag ik u uitnodigen om de website te bezoeken en deelnemer van FoodDelta Zeeland te worden?
Johan Dourleijn
Impact voor de eiwittransitie: samenwerking The Protein Community en FoodDelta Zeeland
The Protein Community -onderdeel van Foodvalley NL - en netwerkorganisatie FoodDelta Zeeland gaan samenwerken om bedrijven in Zeeland te ondersteunen in de eiwittransitie
Tijdens de innovatiebijeenkomst ‘Werken in de Food’ ging het FIT2030 confettikanon af bij FoodDelta Zeeland. Met dit feestelijke moment vieren we de betrokkenheid bij het programma Food in Transitie 2030 (FIT2030) van SOL.
Op de HZ wordt persoonlijk, kleinschalig voltijd- en deeltijdonderwijs geboden aan zo’n 5.000 studenten. Onze studenten worden gestimuleerd om het beste uit zichzelf te halen door middel van persoonlijke ontwikkeling en kennisontwikkeling.
Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!