BLOG: Ons dagelijks brood - FoodDelta Zeeland

BLOG: Ons dagelijks brood

Datum 12 maart 2021

Heeft u zelf wel eens brood gebakken? Een magisch proces waar je maar enkele ingrediënten voor nodig hebt: meel, water, een snufje zout en gist. Afzonderlijk doen die grondstoffen niet veel, maar breng je ze samen onder de juiste omstandigheden dan gebeurt er iets. Dan gaat het letterlijk en figuurlijk gisten en borrelen en ontstaat er een waardevol deeg dat gebakken kan worden tot een heerlijk eindproduct. De kwaliteit van de individuele grondstoffen en het gevolgde proces bepalen het eindresultaat, maar het samenspel zorgt ervoor dat er iets ontstaat dat groter en smaakvoller is dan de som der delen.

Dit proces van synergie is precies wat er bedoeld wordt met zogenaamde triple helix samenwerking tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen, overheden en overige partijen. Ook in Zeeland is hier veel belangstelling voor en worden er nieuwe initiatieven genomen. Een vraag die dan vaak naar voren komt is dan “wat levert deze samenwerking dan op?”. Bovenstaand voorbeeld kan daarbij als antwoord gegeven worden. Als de ambitie van de samenwerking verder reikt dan wat de individuele triple helix partners op zichzelf kunnen bereiken, dan ontstaat de gezamenlijke meerwaarde.

Ook het innovatienetwerk FoodDelta Zeeland is zo’n triple helix samenwerkingsverband. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden ontmoeten elkaar op dit platform om samen de vernieuwing in de Zeeuwse foodsector te realiseren die broodnodig is. En ja, de uitdagingen die hier liggen vragen om zo’n type samenwerking. Maar naar mijn mening kan het ‘broodbakproces’ nog wel veel beter. Het borrelt en gist nog onvoldoende. Partijen zijn nog te veel met zichzelf bezig en onvoldoende met de gezamenlijke opgave. Het netwerkbureau van FoodDelta Zeeland is druk bezig om de juiste omstandigheden te creëren, maar we hebben uw commitment en bijdrage nodig. Van bedrijven, kennisinstellingen én overheden. De ingrediënten zijn er, de kansen op een mooi eindproduct zijn groot, maar we moeten er samen wel iets van bakken! Mag ik u uitnodigen om de website te bezoeken en deelnemer van FoodDelta Zeeland te worden?

 

Johan Dourleijn

Zeeland Protein Delta voor meer plantaardige eiwitten

De transitie naar een voedselpatroon met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten is één van de grote mondiale uitdagingen van deze tijd. Een agrarische en zilte provincie als Zeeland kan daar een belangrijke rol in vervullen als ‘Protein Delta’, blijkt uit onderzoek van FoodDelta Zeeland.

NOG MEER MATCHMAKING IN HET VERWAARDEN VAN NEVENSTROMEN

Op 23 maart werden in de themabijeenkomst ‘Verwaarden van Nevenstromen’ eerst drie presentaties gegeven om de aanwezigen een goed beeld te geven van wat er al gedaan wordt.

DIGITALE KETENSAMENWERKING VRAAGT OM VERVOLG

Op 11 maart werd in de themabijeenkomst Slimme Ketensamenwerking de gelijknamige verkenning (zie eerder nieuwsbericht hierover) samengevat en besproken aan de hand van concrete regionale voorbeelden. De conclusie werd treffend verwoord: “Slimme, digitale, ketensamenwerking is essentieel voor het toekomstige concurrentievermogen van de Zeeuwse foodsector. Maar let op… afwachten is de boot missen! We moeten elkaar daarbij vooruit helpen”. Vervolgens werden door het HZ lectoraat Supply Chain Innovation en het Impuls-programma Digitaal Doen Zeeland concrete handvatten aangereikt om hiermee verder te gaan.


Contact

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!

Direct contact

Aanmelden nieuwsbrief

Invullen van je naam is verplicht
Geldig e-mail adres is verplicht