BLOG: Ons dagelijks brood - FoodDelta Zeeland

BLOG: Ons dagelijks brood

Datum 12 maart 2021

Heeft u zelf wel eens brood gebakken? Een magisch proces waar je maar enkele ingrediënten voor nodig hebt: meel, water, een snufje zout en gist. Afzonderlijk doen die grondstoffen niet veel, maar breng je ze samen onder de juiste omstandigheden dan gebeurt er iets. Dan gaat het letterlijk en figuurlijk gisten en borrelen en ontstaat er een waardevol deeg dat gebakken kan worden tot een heerlijk eindproduct. De kwaliteit van de individuele grondstoffen en het gevolgde proces bepalen het eindresultaat, maar het samenspel zorgt ervoor dat er iets ontstaat dat groter en smaakvoller is dan de som der delen.

Dit proces van synergie is precies wat er bedoeld wordt met zogenaamde triple helix samenwerking tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen, overheden en overige partijen. Ook in Zeeland is hier veel belangstelling voor en worden er nieuwe initiatieven genomen. Een vraag die dan vaak naar voren komt is dan “wat levert deze samenwerking dan op?”. Bovenstaand voorbeeld kan daarbij als antwoord gegeven worden. Als de ambitie van de samenwerking verder reikt dan wat de individuele triple helix partners op zichzelf kunnen bereiken, dan ontstaat de gezamenlijke meerwaarde.

Ook het innovatienetwerk FoodDelta Zeeland is zo’n triple helix samenwerkingsverband. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden ontmoeten elkaar op dit platform om samen de vernieuwing in de Zeeuwse foodsector te realiseren die broodnodig is. En ja, de uitdagingen die hier liggen vragen om zo’n type samenwerking. Maar naar mijn mening kan het ‘broodbakproces’ nog wel veel beter. Het borrelt en gist nog onvoldoende. Partijen zijn nog te veel met zichzelf bezig en onvoldoende met de gezamenlijke opgave. Het netwerkbureau van FoodDelta Zeeland is druk bezig om de juiste omstandigheden te creëren, maar we hebben uw commitment en bijdrage nodig. Van bedrijven, kennisinstellingen én overheden. De ingrediënten zijn er, de kansen op een mooi eindproduct zijn groot, maar we moeten er samen wel iets van bakken! Mag ik u uitnodigen om de website te bezoeken en deelnemer van FoodDelta Zeeland te worden?

 

Johan Dourleijn

CREATIVITEIT IN ZEEUWS PROTEIN CLUSTER

Woensdag 15 september kwamen deelnemers van het Zeeuws Protein Cluster (bedrijven, overheden, en kennisinstellingen die actief zijn op het gebied van duurzame eiwitten) naar de studio van Foodcurators in Middelburg voor een creatieve workshop. De ambitie om samen een Protein Delta te gaan vormen lag er al, maar wat is de volgende stap om dit in gezamenlijkheid en samenhang te gaan realiseren?

TKI-BEZOEK AGRI & FOOD SMAAKT NAAR MEER

Op vrijdag 10 september bezocht een delegatie van het bureau TKI (topconsortia kennis en innovatie) van de Topsector Agri & Food onze provincie. Directeur Kees de Gooijer en innovatiemakelaar Ivo Ploegsma werden door Johan Dourleijn en Wilfred van Elzakker van FoodDelta Zeeland en Laurens Meijering van Impuls Zeeland rondgeleid.

Versterken foodsector in de Bevelanden

De foodsector in de Regio De Bevelanden levert een prachtig palet aan producten. Het is een speciaal en bijzonder voedselproducerend gebied met veel aantrekkelijke elementen waar we trots op zijn. De ondernemingen vormen samen complete ketens, waarbij het voedsel vanuit de grond en het water tot in de mond van de consument gebracht wordt.


Contact

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!

Direct contact

Aanmelden nieuwsbrief

Invullen van je naam is verplicht
Geldig e-mail adres is verplicht