JOIN
THE FUTURE
OF FOOD

EIWITRIJKE pannenkoeken

Toegevoegd op: 13 december 2024

Het biologisch-dynamisch landbouwbedrijf Loverendale heeft de afgelopen jaren het project ‘Eiwitketens met toegevoegde waarde voor mens en natuur’ uitgevoerd. Loverendale is deelnemer aan het FoodDelta Zeeland innovatienetwerk en wil laten zien hoe biologische landbouw zich in Zeeland verder zou kunnen ontwikkelen. Het projectconsortium bestond uit de landbouwbedrijven Loverendale, Ter Linde, De Korenschoof en molen d’Arke en werd aangevuld met Foodcurators en Kissing Frogs Consultancy als derden. Zoekend naar proposities voor consumenten waarbij eiwitrijke granen en peulvruchten gecombineerd kunnen worden werd een keuze gemaakt voor pannenkoeken die beide eiwitbronnen combineren. Pannenkoeken bleek een populair en relatief eenvoudig voedingsproduct waarmee het verhaal van toegevoegde waarde voor mens en natuur aan de consument verteld kon worden.

Er werden twee proposities ontwikkeld. De eerste propositie betreft een zakje pannenkoekenmeel voor thuisgebruik bestaande uit volkoren tarwemeel en veldbonenmeel. Met name de tweede meelsoort is niet eenvoudig verkrijgbaar voor de consument en zo’n kant-en-klaar mengsel maakt het toch mogelijk. Bij deze propositie werd een illustratieve verpakking ontwikkeld. De tweede propositie betreft een ready-to-eat pannenkoek in een pannenkoekenrestaurant met dezelfde samenstelling uit volkoren tarwemeel en veldbonenmeel. Bij deze propositie werd een informatieve placemat ontwikkeld waarmee het verhaal verteld kan worden.

In de landwinkel van Loverendale, maar ook bij Jumbo Schot in Nieuwerkerk werd het prototype van de eerste propositie getest in de praktijk. Het bleek dat het winkelend publiek wel degelijk open staat voor de boodschap en dat voedingswaarde (meer en betere eiwitten), natuur- en landschapswaarde (strokenteelt van tarwe en veldbonen) een aanleiding kunnen vormen om het product te kopen. Daarbij werd ook nog een communicatieconcept genaamd De Pannenkoekenclub getest. Dit idee betreft een community die leuke activiteiten voor kinderen op de boerderij organiseert rondom het eten van pannenkoeken. Leuker kunnen we het niet maken!

Tenslotte werd een ketenanalyse uitgevoerd en de business- en opschalingskansen becijferd. Met zo’n gewild product zijn die kansen zeker aanwezig. Zo zie je dat voor eiwittransitie ook dit soort populaire producten gebruikt kunnen worden. Protein Delta Zeeland is gewoon lekker!

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland. Samenwerken aan groen-economisch herstel

Terug naar overzicht

Meer nieuws

FoodDelta Zeeland wenst u fijne feestdagen!

Volgend jaar bouwen we samen met ons netwerk verder aan een toekomstbestendige Zeeuwse foodsector.

Lees meer

FDZM. hét magazine van de foodsector in Zeeland

In december heeft FoodDelta Zeeland met trots de 5e editie van het FDZM-magazine uitgebracht. Dit magazine, dat een onmisbare bron van informatie is voor iedereen…

Lees meer

Eindejaarsdiner – met Zeeuwse foodbedrijven naar een koploperspositie.

Op dinsdag 10 december 2024 vond het jaarlijkse Eindejaarsdiner van FoodDelta Zeeland plaats, waarbij strategische partners, het bestuur van de Stichting en bureau FDZ samenkwamen.…

Lees meer