Inspirerende en smakelijke bijeenkomst Eiwittransitie - FoodDelta Zeeland

Inspirerende en smakelijke bijeenkomst Eiwittransitie

Datum 8 maart 2024

   

Op 6 maart 2024 vond een inspirerende en smakelijke bijeenkomst plaats in het Industrieel Museum Zeeland, georganiseerd door FoodDelta Zeeland in opdracht van de provincies Zeeland, Oost-Vlaanderen, en West-Vlaanderen. Deze Themadag Eiwittransitie in de voedselketen bracht food professionals samen om te discussiëren over de verschuiving naar meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten in ons voedselpatroon.

     

In de ochtend werden we geïnspireerd door experts op het gebied van eiwittransitie en ketens. Onderwerpen varieerden van consumentengedrag tot nieuwe eiwitteelten. De sprekers:

Arzien de Lint (Greendish): Naar een duurzamer en gezonder voedselsysteem

Enya Wynants (Departement Omgeving, Vlaanderen): De eiwittransitie op het bord van de Vlaamse consument

Marc Arts (Greenfood50) en Lenno Vermaas (Van de Bilt Zaden)  De Zeeuwse Quinoaketen

 

Gerda Cnops (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, ILVO): Quinoa in Vlaanderen, van plant tot klant

De netwerklunch was een smakelijke proeverij van smakelijk gerechten met Zeeuwse en Vlaamse ingrediënten. Bereidt door Benjamin’s catering uit Sint Jansteen, begeleidt door Marcin Beaufort van Koop, Eet en Beleef Lokaal.

  

De middagsessie bestond uit een interactieve brainstorm ‘Van Bord naar Boer – de keten andersom’. Vanuit het oogpunt van de consument werden er proposities bedacht om de gehele keten te helpen om verschillende personas te verleiden om tot duurzamere keuzes te komen. Zowel in de winkel als in een restaurant. De ontstane ideëen worden de komende weken uitgewerkt en gedeeld met de aanwezigen.

       

     

 

Het was een succesvolle dag vol interessante inzichten en nieuwe verbindingen. Laten we samen blijven werken aan een duurzame toekomst! 

#Eiwittransitie #FoodDeltaZeeland #ProteinDeltaZeeland


Foto's: Raúl Witkam | RW-Create

Onderzoek Rabobank en Voedselbank

Merijn van Kaam, student op Avans Hogeschool is stagiair bij de Rabobank. Voor zijn stage is hij aan het onderzoeken hoe de Rabobank Voedselbanken beter kan ondersteunen. Hij is aan het onderzoeken wat de motivatie van organisaties is om wel of niet aan Voedselbanken te doneren.

Duurzaamheidsverslag CSRD: van moetje naar kans

Maandag 18 maart werd in innovatienetwerk FoodDelta Zeeland gesproken over de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Nadat Vincent Wanders, o.a. docent bij Nyenrode op dit gebied, een gedegen inleiding had gehouden vertelde Wendel van Maldegem hoe het Zeeuwse fruitbedrijf Vogelaar Vredehof, strategisch partner van het netwerk, al jaren bezig is met de opbouw van een duurzame keten richting de consument.

Inspirerende en smakelijke bijeenkomst Eiwittransitie

Protein Delta Zeeland - de Eiwittransitie, van boer tot bord (of andersom) was het thema op woensdag 6 maart in het Industrieel Museum Zeeland te Sas van Gent. Een themadag die wij mochten organiseren voor de provincies Zeeland, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Een grensoverstijgende bijeenkomst die mogelijk leidt tot nieuwe samenwerkingen.


Contact

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!

Direct contact

Aanmelden nieuwsbrief

Invullen van je naam is verplicht
Geldig e-mail adres is verplicht