Op woensdag 13 november vond er een inspirerende en interactieve fermentatiebijeenkomst plaats bij het Joint Research Center in Middelburg. Deze workshop, georganiseerd door FoodDelta Zeeland met hun strategische partners HZ University of Applied Sciences en Scalda, bood een gevarieerd programma met verschillende onderdelen die elkaar in een vlot tempo afwisselden.
Tijdens deze bijeenkomst deelden experts hun inzichten en ervaringen over de nieuwste trends en innovaties in fermentatie. Deelnemers kregen de kans om een voorbeeldproject over de fermentatie van zeewier te zien, een rondleiding in het lab te volgen en te proeven van diverse gefermenteerde producten.
In de presentaties werden vragen beantwoord zoals: waarom fermenteren? De gezondheidsvoordelen, inzet voor de eiwittransitie, en het gebruik van lokale bronnen en reststromen werden uitgebreid besproken.
Tijdens de proeverij konden deelnemers genieten van tempeh van kikkererwten en bruine bonen, zeewier, kombucha, vegan camembert van cashewnoten, hybride yoghurt, diverse bereidingen van gefermenteerde kool en meer.
Ook een onderdeel van het programma was de brainstormsessie waarin deelnemers hun ideeën over fermentatie konden delen en verrijken. Vele post-its werden volgeschreven, hier gaan we zeker mee aan de slag om nieuwe projecten te laten ontstaan! Lector Tanja Moerdijk verzorgde een rondleiding door de hypermoderne laboratoria van het JRCZ, waar onderzoek wordt gedaan naar eiwitsamenstelling, houdbaarheid (pH), textuur, smaak en geur van gefermenteerde producten.