KOMBUCHA, HET NIEUWE GEZONDE, LOKALE DRANKJE
Op vrijdag 25 juni werd de cheque voor het demonstratieproject Kombucha uitgereikt door gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de Provincie Zeeland en wethouder Adri Totte van de gemeente Hulst aan directeur John Vermeersen van de gelijknamige Bierbrouwerij in Hulst.
Doel van dit demonstratieproject is een schaalbaar productieproces voor Kombucha te ontwikkelen. Binnen de scope van het project wordt het productieproces getest en uitgebreid zodat het de basis kan vormen voor een nieuwe brouwerij in Zeeland. De ambitie is om uit te groeien tot de grootste Kombucha brouwerij van Europa.
Eerder is er een haalbaarheidsonderzoek voor Kombucha gehonoreerd. Dit demonstratieproject is hier het vervolg van. Aanvrager van de subsidie is Brouwerij Vermeersen, die hiervoor samenwerkt met RKI sustainable solutions, Fermentis, FoodDelta Zeeland, HZ University of Applied Sciences, Kloosterboer, World of Drinks, Burgmetaal, Duinlust Dishoek – Hector Goes en Koninklijke Horeca Nederland. Ze ontvangen hiervoor 200.000 euro.
Kombucha is een gefermenteerd, licht bruisend drankje waarin groene of zwarte thee is verwerkt. Voor brouwerij Vermeersen in Hulst past het drankje naadloos in de trend van alcoholvrije drankjes. ‘We hebben nagedacht over het brouwen van alcoholvrij bier, maar er zijn al veel brouwerijen die dat heel goed kunnen", zegt directeur John Vermeersen. Daarom werd de aandacht verlegd naar Kombucha, ook een alcoholvrije drank. Vermeersen heeft het Ohm My gedoopt. Veel mensen zijn tegenwoordig met bewuste voeding bezig, kleinschalig en uit de eigen regio. Daar past dit perfect bij.”
Foto: PZC/Camiel Schelstraete
Veertien jonge professionals uit de Zeeuwse voedselproducerende keten komen op 7 juli voor het eerst bijeen op Hof Olmenstein.
Zij gaan de komende anderhalf jaar met elkaar aan de slag om te experimenteren met nieuwe vormen om er jonge collega’s bij te krijgen.
Zeeuwse bedrijven, kennisinstellingen en overheden werken samen aan vernieuwing van het voedselsysteem in het innovatienetwerk FoodDelta Zeeland. Met betrekking tot de eiwittransitie bouwen ze aan hun gezamenlijke ambitie Protein Delta Zeeland. In de hele keten van uitgangsmaterialen t/m winkels en restaurants wordt geïnnoveerd om duurzame plantaardige, mariene en schimmeleiwitten op het bord van de consument te krijgen.
Gezondheid, duurzaamheid & goed leven, dat is het motto van Dutch Food Week 2022 en dat sluit aan bij de thema’s van FoodDelta Zeeland, het kennis- en innovatienetwerk voor de foodsector in Zeeland. Alle reden om structureel met elkaar samen te werken m.b.t. het zichtbaar maken van de foodsector in de samenleving.
Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!