Tijdens de Week van Ons Eten, die in 2024 plaatsvond van 5 tot en met 12 oktober, organiseerde FoodDelta Zeeland de kookworkshop “Wat Eten We Morgen?”. Deze workshop, geleid door chefkok Marcin de Beaufort van Koop, eet en beleef lokaal, richtte zich op het koken volgens de richtlijnen van de Schijf van 2050 en het EAT-Lancet menu.
De workshop had als doel bewustwording te creëren en educatie te geven over duurzame eiwitten en gezonde keuzes, twee belangrijke ambities van FoodDelta Zeeland: Protein Delta en Health Delta. De deelnemers, verdeeld in teams bestaande uit leden van Rabobank, luisteraars van Omroep Zeeland en deelnemers van FoodDelta Zeeland, bereidden onder begeleiding van Marcin de Beaufort elk een gerecht.
De gerechtjes waren zorgvuldig samengesteld volgens het EAT-Lancet principe.
- Pokebowl van quinoa, kingfish, codium, duindoorn en tomasu vinaigrette.
- Pompoenpuree, Zeeuwse mossel, sjalottencompote en zeesla chimichurri.
- Gerookte kip aardappelsalade, zeekraal, walnoot vinaigrette, knoflook en salie.
- Falafel van Zeeuwse bruine bonen, rode biet hangop, zoetzure rode ui en miso mayonaise.
Omroep Zeeland besteedde in de week voorafgaand aan de kookworkshop aandacht aan het evenement in het radioprogramma “Goedemorgen Zeeland” van Elsa van Hermon. Tijdens de workshop werd er live verslag gedaan door een verslaggever die zelf deelnam.
De recepten van de workshop zijn gebundeld in een receptenboekje, dat hier te downloaden is,
De kookworkshop werd mede mogelijk gemaakt door Rabobank, die met hun missie “Growing a better world together” innovatie, groei en verduurzaming binnen de voedseltransitie ondersteunt.
Bekijk hier de aftermovie van de kookworkshop