Op 23 maart werden in de themabijeenkomst ‘Verwaarden van Nevenstromen’ eerst drie presentaties gegeven om de aanwezigen een goed beeld te geven van wat er al gedaan wordt.
Als eerste spreker gaf Linda van Mierlo (van de Brabantse Ontwikkel Maatschappij, BOM) een concrete uitleg over het Programma Voedselwaarde, met voorbeelden uit andere regio’s. Om een idee te ontwikkelen naar een succesvolle business case is een solide instrumentarium nodig. Faciliteiten als een platform of een Business Innovation Program of een voucherregeling zijn dan onontbeerlijk.
Vervolgens presenteerden Wouter de Buck (Rewin Zuid West Brabant) en Johan Hofman (Impuls Zeeland) het programma ‘Symbiosis for Growth’; de inventarisatie en de koppeling van vraag en aanbod van diverse nevenstromen in de Zuid Westelijke Delta. De database om beter te matchen mocht rekenen op veel enthousiasme. Wouter en Johan sloten af met een oproep om nevenstromen te blijven melden. Er is nog zeker ruimte voor meer matchmaking.
Cor Poppe (van TM Pet Concepts uit Yerseke) gaf tekst en uitleg over een concreet project ‘Echt Zeeuws Petfood’. In dit project worden organische reststromen gedroogd om zodoende verwerkt te kunnen worden tot hoogwaardige diervoeding. Ook Cor deed een oproep aan het publiek; TM Pet Concepts ziet vele mogelijkheden en toepassingen
Na de drie presentaties is het gezelschap opgesplitst in verschillende groepen om met elkaar te bespreken wat de wensen/verwachtingen en de volgende stappen moeten zijn. Wat werd er zoal genoemd? Maak 1 duidelijk loket voor vraag en aanbod, inventariseer op brede schaal en zorg voor nog meer matchmaking, het momentum is daar, gebruik vouchers, blijf zoeken naar hoogwaardigere verwerking, beperk het niet tot 1 provincie.
Rewin en Impuls zullen samen met FoodDelta Zeeland concreet maken wat het programma verder kan gaan worden. Wij houden u op de hoogte.
Impact voor de eiwittransitie: samenwerking The Protein Community en FoodDelta Zeeland
The Protein Community -onderdeel van Foodvalley NL - en netwerkorganisatie FoodDelta Zeeland gaan samenwerken om bedrijven in Zeeland te ondersteunen in de eiwittransitie
Tijdens de innovatiebijeenkomst ‘Werken in de Food’ ging het FIT2030 confettikanon af bij FoodDelta Zeeland. Met dit feestelijke moment vieren we de betrokkenheid bij het programma Food in Transitie 2030 (FIT2030) van SOL.
Op de HZ wordt persoonlijk, kleinschalig voltijd- en deeltijdonderwijs geboden aan zo’n 5.000 studenten. Onze studenten worden gestimuleerd om het beste uit zichzelf te halen door middel van persoonlijke ontwikkeling en kennisontwikkeling.
Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!