ONLINE THEMABIJEENKOMST ‘DUURZAME EN INNOVATIEVE VERPAKKINGEN’ - FoodDelta Zeeland

ONLINE THEMABIJEENKOMST ‘DUURZAME EN INNOVATIEVE VERPAKKINGEN’

Datum 1 december 2020

Op dinsdag 1 december kwam een 20-tal vertegenwoordigers van de Foodsector digitaal bijeen om ervaringen en kennis uit te wisselen over ‘duurzame en innovatieve verpakkingen’.

Doel van de bijeenkomst was om de volgende vragen te (gaan) beantwoorden. Wat komt er de komende jaren op de foodsector af aan (Nationale en Europese) wet- en regelgeving? Welke kansen en uitdagingen bieden dit? Welke bedrijven in onze regio zijn al bezig met duurzame en innovatieve verpakkingen? En welke vervolgstappen moeten we (samen) in onze Foodsector doen?

 

Marcel Keuenhof van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) nam het gezelschap mee in de komende trends en ontwikkelingen en wist een scherp en duidelijk beeld neer te zetten wat kan en wat zal moeten de komende jaren. Het KIDV is hét kenniscentrum als het gaat om duurzame en innovatieve verpakkingen. Vervolgens lieten we 3 vertegenwoordigers van 3 Zeeuwse bedrijven aan het woord. Peter Nieuwkerk van Budelpack Europe uit Poortvliet, Jasja de Bree van Weststrate Verpakkingen uit Middelburg en Hans Blaak van VAM Watertech uit Borsele vertelden over wat zij kunnen bieden aan de Foodsector en wat zij doen aan innovaties, ontwikkelingen. Goede voorbeelden van wat er al gebeurt in onze regio.

De aanwezigen zijn vervolgens in groepen uit elkaar gegaan om te bepalen wat de vervolgstappen moeten/kunnen zijn. In de plenaire terugkoppeling werd duidelijk dat de behoefte aan kennisuitwisseling, info over ontwikkelingen en wetgeving (vanuit de overheid) en meer afstemming met elkaar groot is.

FoodDelta Zeeland, het innovatienetwerk, zal de komende tijd nader bepalen welk collectief traject verder uitgewerkt kan worden. Wordt vervolgd!

BEDRIJFSLEVEN BETROKKEN BIJ NIEUWE OPLEIDING PROCES OPERATOR FOOD

De Zeeuwse MBO onderwijsinstelling Scalda gaat een nieuwe opleiding Proces Operator Food ontwikkelen. De behoefte hieraan kwam aan het licht tijdens het project Groen Onderwijs/ Samenwerken in de Groene Delta, waar Zeeuwse beroepsopleidingen samen met FoodDelta Zeeland en ZLTO de Zeeuwse food-opleidingen vernieuwen. Bij met name de keuzedelen van de nieuwe opleiding kan de inbreng van het Zeeuwse bedrijfsleven groot zijn. Er wordt gezocht naar nieuwe vormen van samenwerking en aansluiting bij de actuele vraagstukken uit de praktijk.

KANSEN VOOR SLIMME SAMENWERKING FOODKETENS

Door slimme uitwisseling van gegevens binnen de voedselproducerende ketens van Zeeland valt nog veel toegevoegde waarde te creëren. Op het gebied van transparante, efficiënte en robuuste productiemethoden kan er door informatiedeling nog veel verbeterd worden. Dat betekent echter wel dat de partijen meer ervaring moeten opdoen met deze vorm van samenwerking en verder moeten digitaliseren. Dat is voor met name MKB-bedrijven een uitdagende opgave.

Boer EN Zorg

Vers voedsel uit de regio dat perfect bereid op het bord komt van bewoners van zorginstellingen. De combinatie van Boer EN Zorg die vier Zeeuwse ondernemers (Jeroen de Vries, Hans Everse, Tim Moerman en Marijn van Son) hebben bedacht, was dinsdag goed voor goud tijdens het evenement Rabo Food Forward West-Brabant & Zeeland.


Contact

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!

Direct contact

Aanmelden nieuwsbrief

Invullen van je naam is verplicht
Geldig e-mail adres is verplicht