Regionale foodketens in Zeeland - FoodDelta Zeeland

Regionale foodketens in Zeeland

Datum 28 januari 2021

Regionale Voedselsystemen kunnen positief bijdragen aan alle vraagstukken die spelen rondom voedsel. Denk daarbij aan vraagstukken rondom voedselzekerheid, veiligheid, betaalbaarheid, en impact van huidige productiemethoden op gezondheid, milieu en landschap.

Om een goed werkend regionaal voedselsysteem op te zetten is een aantal aspecten belangrijk: wens/noodzaak tot innovatie m.b.t verduurzaming, voedsel met een verhaal, gezondheid, meer regionalisering, logistieke stroomlijning, volhoudbare landbouw met een beter verdienmodel en meer voedselzekerheid. Om dit te realiseren is keten samenwerking noodzakelijk. Bij goede keten samenwerking zijn transparantie en vertrouwen tussen de keten partners (producenten, verwerkers, verdelers, afnemers en consumenten) dé noodzakelijke elementen. Elementen die tijd en zorgvuldigheid nodig hebben.

 FoodDelta Zeeland gaat in samenwerking met Ondernemerscooperatie Zeker Zeeuws, Stichting Zeker Zeeuws en Task Force Korte Keten aan de slag om in Zeeland de bestaande regionale schakels meer te gebruiken en beter aan elkaar te verbinden. Daar waar nodig en/of gewenst zal een uitbreiding van de keten (het toevoegen van een extra schakel) niet uit de weg worden gegaan.

 Er wordt gestart met 2 pilots. 1 pilot waar met een groothandel bekeken wordt hoe het assortiment (op basis van vraag en aanbod) uitgebreid kan worden met regionale producten. En de andere pilot is gericht op het gaan ontwikkelen van een regionale foodhub (fysiek en/of digitaal). Deze ontwikkeling zal gedaan worden met en in een Zeeuwse gemeente.

  

Meer informatie: Marijn van Son of Karin Witkam

Zeeland Protein Delta voor meer plantaardige eiwitten

De transitie naar een voedselpatroon met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten is één van de grote mondiale uitdagingen van deze tijd. Een agrarische en zilte provincie als Zeeland kan daar een belangrijke rol in vervullen als ‘Protein Delta’, blijkt uit onderzoek van FoodDelta Zeeland.

NOG MEER MATCHMAKING IN HET VERWAARDEN VAN NEVENSTROMEN

Op 23 maart werden in de themabijeenkomst ‘Verwaarden van Nevenstromen’ eerst drie presentaties gegeven om de aanwezigen een goed beeld te geven van wat er al gedaan wordt.

DIGITALE KETENSAMENWERKING VRAAGT OM VERVOLG

Op 11 maart werd in de themabijeenkomst Slimme Ketensamenwerking de gelijknamige verkenning (zie eerder nieuwsbericht hierover) samengevat en besproken aan de hand van concrete regionale voorbeelden. De conclusie werd treffend verwoord: “Slimme, digitale, ketensamenwerking is essentieel voor het toekomstige concurrentievermogen van de Zeeuwse foodsector. Maar let op… afwachten is de boot missen! We moeten elkaar daarbij vooruit helpen”. Vervolgens werden door het HZ lectoraat Supply Chain Innovation en het Impuls-programma Digitaal Doen Zeeland concrete handvatten aangereikt om hiermee verder te gaan.


Contact

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!

Direct contact

Aanmelden nieuwsbrief

Invullen van je naam is verplicht
Geldig e-mail adres is verplicht