Regionale foodketens in Zeeland - FoodDelta Zeeland

Regionale foodketens in Zeeland

Datum 28 januari 2021

Regionale Voedselsystemen kunnen positief bijdragen aan alle vraagstukken die spelen rondom voedsel. Denk daarbij aan vraagstukken rondom voedselzekerheid, veiligheid, betaalbaarheid, en impact van huidige productiemethoden op gezondheid, milieu en landschap.

Om een goed werkend regionaal voedselsysteem op te zetten is een aantal aspecten belangrijk: wens/noodzaak tot innovatie m.b.t verduurzaming, voedsel met een verhaal, gezondheid, meer regionalisering, logistieke stroomlijning, volhoudbare landbouw met een beter verdienmodel en meer voedselzekerheid. Om dit te realiseren is keten samenwerking noodzakelijk. Bij goede keten samenwerking zijn transparantie en vertrouwen tussen de keten partners (producenten, verwerkers, verdelers, afnemers en consumenten) dé noodzakelijke elementen. Elementen die tijd en zorgvuldigheid nodig hebben.

 FoodDelta Zeeland gaat in samenwerking met Ondernemerscooperatie Zeker Zeeuws, Stichting Zeker Zeeuws en Task Force Korte Keten aan de slag om in Zeeland de bestaande regionale schakels meer te gebruiken en beter aan elkaar te verbinden. Daar waar nodig en/of gewenst zal een uitbreiding van de keten (het toevoegen van een extra schakel) niet uit de weg worden gegaan.

 Er wordt gestart met 2 pilots. 1 pilot waar met een groothandel bekeken wordt hoe het assortiment (op basis van vraag en aanbod) uitgebreid kan worden met regionale producten. En de andere pilot is gericht op het gaan ontwikkelen van een regionale foodhub (fysiek en/of digitaal). Deze ontwikkeling zal gedaan worden met en in een Zeeuwse gemeente.

  

Meer informatie: Marijn van Son of Karin Witkam

Wilt u voedselverspilling terugdringen? Neem een stagiair!

De Verenigde Naties hebben als streefdoel gesteld om voedselverspilling te halveren in 2030 ten opzichte van 2015. Om dit te bereiken, werkt HZ samen met andere hogescholen aan het terugdringen van voedselverspilling binnen de diverse schakels in de voedselketen.

Innovatiebijeenkomst Werken in Food

Vinden, binden en boeien van medewerkers vraagt om nieuwe manieren van werkgeverschap.
De komende jaren wordt hier in Zeeland specifiek op ingezet door samenwerkende partijen binnen de foodsector. Ook u kunt actief meedoen en uw bedrijf op dit gebied meer toekomstgericht maken.

Ondernemen met reststromen

Op dinsdag 1 november 2022 organiseren het Sustainable Food Initiative (SFI), Food Tech Brainport (FTB) en Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) het evenement "Ondernemen met reststromen" bij Food Tech Brainport in Helmond. U kunt aansluiten van 9 tot 13u of van 12 tot 16u met een gezamenlijke netwerklunch. Tijdens de lunch kunt u kennismaken met verrassende, nieuwe producten uit reststromen.


Contact

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!

Direct contact

Aanmelden nieuwsbrief

Invullen van je naam is verplicht
Geldig e-mail adres is verplicht