Regionale foodketens in Zeeland - FoodDelta Zeeland

Regionale foodketens in Zeeland

Datum 28 januari 2021

Regionale Voedselsystemen kunnen positief bijdragen aan alle vraagstukken die spelen rondom voedsel. Denk daarbij aan vraagstukken rondom voedselzekerheid, veiligheid, betaalbaarheid, en impact van huidige productiemethoden op gezondheid, milieu en landschap.

Om een goed werkend regionaal voedselsysteem op te zetten is een aantal aspecten belangrijk: wens/noodzaak tot innovatie m.b.t verduurzaming, voedsel met een verhaal, gezondheid, meer regionalisering, logistieke stroomlijning, volhoudbare landbouw met een beter verdienmodel en meer voedselzekerheid. Om dit te realiseren is keten samenwerking noodzakelijk. Bij goede keten samenwerking zijn transparantie en vertrouwen tussen de keten partners (producenten, verwerkers, verdelers, afnemers en consumenten) dé noodzakelijke elementen. Elementen die tijd en zorgvuldigheid nodig hebben.

 FoodDelta Zeeland gaat in samenwerking met Ondernemerscooperatie Zeker Zeeuws, Stichting Zeker Zeeuws en Task Force Korte Keten aan de slag om in Zeeland de bestaande regionale schakels meer te gebruiken en beter aan elkaar te verbinden. Daar waar nodig en/of gewenst zal een uitbreiding van de keten (het toevoegen van een extra schakel) niet uit de weg worden gegaan.

 Er wordt gestart met 2 pilots. 1 pilot waar met een groothandel bekeken wordt hoe het assortiment (op basis van vraag en aanbod) uitgebreid kan worden met regionale producten. En de andere pilot is gericht op het gaan ontwikkelen van een regionale foodhub (fysiek en/of digitaal). Deze ontwikkeling zal gedaan worden met en in een Zeeuwse gemeente.

  

Meer informatie: Marijn van Son of Karin Witkam

Onkruid wieden met een robot vraagt om pioniers

De rapportage van het haalbaarheidsonderzoek Niet-chemische onkruidbeheersing met een robot is afgerond en is elders op deze website (innovatieprogramma/digitalisering en robotisering) beschikbaar.

Regionale foodketens in Zeeland

Regionale Voedselsystemen kunnen positief bijdragen aan alle vraagstukken die spelen rondom voedsel. Denk daarbij aan vraagstukken rondom voedselzekerheid, veiligheid, betaalbaarheid, en impact van huidige productiemethoden op gezondheid, milieu en landschap

Caroline Verwijs nieuwe bestuursvoorzitter van stichting FoodDelta Zeeland

Het bestuur van de stichting FoodDelta Zeeland is zeer verheugd te kunnen melden dat Caroline Verwijs de positie van bestuursvoorzitter van de stichting heeft aanvaard. Daarmee is de vacature die ontstond door het vertrek van Wilfred van Elzakker in korte tijd ingevuld met een van Zeelands gewaardeerde foodprofessionals uit het bedrijfsleven.


Contact

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!

Direct contact

Aanmelden nieuwsbrief

Invullen van je naam is verplicht
Geldig e-mail adres is verplicht