Regionale Voedselsystemen kunnen positief bijdragen aan alle vraagstukken die spelen rondom voedsel. Denk daarbij aan vraagstukken rondom voedselzekerheid, veiligheid, betaalbaarheid, en impact van huidige productiemethoden op gezondheid, milieu en landschap.
Om een goed werkend regionaal voedselsysteem op te zetten is een aantal aspecten belangrijk: wens/noodzaak tot innovatie m.b.t verduurzaming, voedsel met een verhaal, gezondheid, meer regionalisering, logistieke stroomlijning, volhoudbare landbouw met een beter verdienmodel en meer voedselzekerheid. Om dit te realiseren is keten samenwerking noodzakelijk. Bij goede keten samenwerking zijn transparantie en vertrouwen tussen de keten partners (producenten, verwerkers, verdelers, afnemers en consumenten) dé noodzakelijke elementen. Elementen die tijd en zorgvuldigheid nodig hebben.
FoodDelta Zeeland gaat in samenwerking met Ondernemerscooperatie Zeker Zeeuws, Stichting Zeker Zeeuws en Task Force Korte Keten aan de slag om in Zeeland de bestaande regionale schakels meer te gebruiken en beter aan elkaar te verbinden. Daar waar nodig en/of gewenst zal een uitbreiding van de keten (het toevoegen van een extra schakel) niet uit de weg worden gegaan.
Er wordt gestart met 2 pilots. 1 pilot waar met een groothandel bekeken wordt hoe het assortiment (op basis van vraag en aanbod) uitgebreid kan worden met regionale producten. En de andere pilot is gericht op het gaan ontwikkelen van een regionale foodhub (fysiek en/of digitaal). Deze ontwikkeling zal gedaan worden met en in een Zeeuwse gemeente.
Meer informatie: Marijn van Son of Karin Witkam
Veertien jonge professionals uit de Zeeuwse voedselproducerende keten komen op 7 juli voor het eerst bijeen op Hof Olmenstein.
Zij gaan de komende anderhalf jaar met elkaar aan de slag om te experimenteren met nieuwe vormen om er jonge collega’s bij te krijgen.
Zeeuwse bedrijven, kennisinstellingen en overheden werken samen aan vernieuwing van het voedselsysteem in het innovatienetwerk FoodDelta Zeeland. Met betrekking tot de eiwittransitie bouwen ze aan hun gezamenlijke ambitie Protein Delta Zeeland. In de hele keten van uitgangsmaterialen t/m winkels en restaurants wordt geïnnoveerd om duurzame plantaardige, mariene en schimmeleiwitten op het bord van de consument te krijgen.
Gezondheid, duurzaamheid & goed leven, dat is het motto van Dutch Food Week 2022 en dat sluit aan bij de thema’s van FoodDelta Zeeland, het kennis- en innovatienetwerk voor de foodsector in Zeeland. Alle reden om structureel met elkaar samen te werken m.b.t. het zichtbaar maken van de foodsector in de samenleving.
Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!