Samenwerking met The Protein Community - FoodDelta Zeeland

Datum 29 maart 2023

Impact voor de eiwittransitie: samenwerking The Protein Community en FoodDelta Zeeland

The Protein Community -onderdeel van Foodvalley NL - en netwerkorganisatie FoodDelta Zeeland gaan samenwerken om bedrijven in Zeeland te ondersteunen in de eiwittransitie. De switch van dierlijke naar meer plantaardige en aquatische eiwitten biedt diverse mogelijkheden en kansen. Het combineren van het triple helix samenwerkingsverband van FoodDelta Zeeland met hun ambitie om van Zeeland een Protein Delta te maken met het internationale netwerk en activiteiten van The Protein Community, is een grote stap voorwaarts.

Onder de naam Protein Delta Zeeland positioneert Zeeland zich als provincie waar de samenwerkende voedselproducerende ketens de mogelijkheden van het combineren van zee & land en plant & dier als bron voor duurzame eiwitten ten volle benutten. Zeeland levert hiermee een zichtbare bijdrage aan de verandering van het (eiwit)menu van de consument.

Johan Dourleijn, directeur van het netwerkbureau van FoodDelta Zeeland: “Binnen FoodDelta Zeeland werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen om in de hele voedselproducerende keten vernieuwing tot stand te brengen. Met onze ambitie Protein Delta Zeeland willen we stimuleren dat duurzame eiwitten van land en uit zee op het bord van de consument terecht komen. Ik ben verheugd dat we met The Protein Community een partner hebben die hun expertise en activiteiten mede willen inzetten om provinciale samenwerkingsverbanden te ondersteunen.”

De insteek van The Protein Community (TPC) is bedrijven te faciliteren bij hun activiteiten in de eiwittransitie. “Denk hierbij aan het onderling koppelen van bedrijven om kennis te delen en versneld nieuwe en smakelijke producten te ontwikkelen. Ook kan het gaan om geschikte productielocaties te vinden en kennisdeling over technologieën, leveranciers en afnemers. Dit gebeurt in onderling overleg en in vertrouwelijkheid, waarbij TPC zich inzet om over de provincie- en landsgrenzen heen zowel kennis en producten te im- en exporteren van en naar bedrijven in Zeeland via dit internationale netwerk” aldus Leo Koning, Community Manager van TPC.

De samenwerking wordt uitgewerkt in concrete activiteiten voor de relevante bedrijven. Zo wordt deelname aan de internationale foodconferentie Plant Forward op 18 april in Amsterdam, tegen sterk gereduceerd tarief aangeboden aan FoodDelta Zeeland deelnemers. TPC is co-founder van PlantFWD, met inmiddels meer dan 500 aanmeldingen. Ook worden 1-op-1 gesprekken gevoerd met bedrijven om hun specifieke behoeften helder te krijgen en samen de impact van de eiwittransitie te vergroten.

Meer informatie:

FoodDelta Zeeland

Johan Dourleijn, Directeur netwerkbureau FoodDelta Zeeland

Tel. +31(0)613786282 | j.dourleijn@fooddeltazeeland.nl

 

The Protein Community

Leo Koning, Community manager The Protein Community

Tel. +31(0)6 202 96096 | leo.koning@foodvalley.nl
Meer informatie: www.theproteincommunity.com


Onderzoek Rabobank en Voedselbank

Merijn van Kaam, student op Avans Hogeschool is stagiair bij de Rabobank. Voor zijn stage is hij aan het onderzoeken hoe de Rabobank Voedselbanken beter kan ondersteunen. Hij is aan het onderzoeken wat de motivatie van organisaties is om wel of niet aan Voedselbanken te doneren.

Duurzaamheidsverslag CSRD: van moetje naar kans

Maandag 18 maart werd in innovatienetwerk FoodDelta Zeeland gesproken over de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Nadat Vincent Wanders, o.a. docent bij Nyenrode op dit gebied, een gedegen inleiding had gehouden vertelde Wendel van Maldegem hoe het Zeeuwse fruitbedrijf Vogelaar Vredehof, strategisch partner van het netwerk, al jaren bezig is met de opbouw van een duurzame keten richting de consument.

Inspirerende en smakelijke bijeenkomst Eiwittransitie

Protein Delta Zeeland - de Eiwittransitie, van boer tot bord (of andersom) was het thema op woensdag 6 maart in het Industrieel Museum Zeeland te Sas van Gent. Een themadag die wij mochten organiseren voor de provincies Zeeland, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Een grensoverstijgende bijeenkomst die mogelijk leidt tot nieuwe samenwerkingen.


Contact

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!

Direct contact

Aanmelden nieuwsbrief

Invullen van je naam is verplicht
Geldig e-mail adres is verplicht