THEMABIJEENKOMST EIWITTEN?ZEELAND, en wat nu? - FoodDelta Zeeland

THEMABIJEENKOMST EIWITTEN?ZEELAND, en wat nu?

Datum 11 juni 2020

Op donderdag 11 juni jl. vond de online themabijeenkomst Eiwitten? Zeeland, en wat nu? plaats. Met ruim 30 deelnemers was de totale keten zeer goed vertegenwoordigd. Dat laat zien dat eiwit transitie door velen als 1 van de belangrijkste innovatie thema’s in de Delta wordt gezien. De bijeenkomst was georganiseerd door Food Delta Zeeland, HAS Hogeschool en The Protein Cluster (onderdeel van Food Valley)

Doel van de bijeenkomst was om door informatie uitwisseling over de (nationale) eiwittransitie, de diverse onderzoeksprojecten, maar zeker ook de concrete kansen in de markt (in de keten), met elkaar te bepalen waar welke acties genomen moeten worden. Om zo een helder innovatieprogramma op te stellen voor de provincie Zeeland.

Jeroen Willemsen van The Protein Cluster gaf een scherpe toelichting op de Nationale Eiwitstrategie. Mariët van de Noort van MFH Pulses wist helder weer te geven wat er al gebeurt in de markt, maar zeker ook waar de kansen voor Zeeland liggen. Fred van de Velde, Lector Eiwit Transitie in Voeding (HAS Hogeschool) en Jasper van Houcke, Coördinator Aquaculture Research (HZ University) kwamen vervolgens met concrete voorbeelden van toegepast onderzoek op land en in zee.In alle presentaties werd duidelijk dat eiwit transitie alleen succesvol kan worden als de hele keten meedoet!

In Breakout rooms is in kleine groepjes verder gesproken over welke innovaties, welke verbindingen en welke acties gewenst en noodzakelijk zijn. Allemaal input voor Food Delta Zeeland, HAS Hogeschool en The Protein Cluster om samen een helder innovatieprogramma “Eiwitten voor Zeeland” te maken.

Met de provincie Zeeland is goede afstemming om met dit komende programma door te gaan pakken.

Bedrijven gezocht die minder aardappelen of uien willen verspillen

Als uw bedrijf werkzaam is in de foodketen (van uitgangsmaterialen, teelt, verwerking, transport t/m winkels en restaurants) van aardappels en/of uien dan zoeken we u!
Hogeschool Zeeland en andere hogescholen, universiteiten en bedrijven werken aan het project ‘Voorkomen van voedselverspilling’. De definitie van voedselverspilling is: al het voedsel dat voor menselijke consumptie is bedoeld, maar hier niet voor wordt gebruikt.

Zeeland moet de Protein Delta van Nederland worden

We moeten er met z'n allen aan geloven: de eiwittransitie. Klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar het resultaat ervan ligt al regelmatig op je bord in de vorm van bijvoorbeeld mosselen of een stukje vegavlees. Zeeland zou voorop kunnen lopen in dit hele proces. Sterker nog, dat doen we al een beetje. "Op het veld staan de gewassen al en de marine-eiwitten hebben we ook."

Kernteam Actielijn Agri-/Aquafoodsector Samenwerking De Bevelanden

Voor de gemeentelijke Samenwerking in de Bevelanden is FoodDelta Zeeland betrokken voor de actielijn Agri-/Aquafoodsector. Samen met vertegenwoordigers uit de Triple Helix wordt het kernteam gevormd. In dit kernteam wordt de gezamenlijke ambitie met bijbehorende activiteiten ontwikkeld.


Contact

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!

Direct contact

Aanmelden nieuwsbrief

Invullen van je naam is verplicht
Geldig e-mail adres is verplicht