THEMABIJEENKOMST EIWITTEN?ZEELAND, en wat nu? - FoodDelta Zeeland

THEMABIJEENKOMST EIWITTEN?ZEELAND, en wat nu?

Datum 11 juni 2020

Op donderdag 11 juni jl. vond de online themabijeenkomst Eiwitten? Zeeland, en wat nu? plaats. Met ruim 30 deelnemers was de totale keten zeer goed vertegenwoordigd. Dat laat zien dat eiwit transitie door velen als 1 van de belangrijkste innovatie thema’s in de Delta wordt gezien. De bijeenkomst was georganiseerd door Food Delta Zeeland, HAS Hogeschool en The Protein Cluster (onderdeel van Food Valley)

Doel van de bijeenkomst was om door informatie uitwisseling over de (nationale) eiwittransitie, de diverse onderzoeksprojecten, maar zeker ook de concrete kansen in de markt (in de keten), met elkaar te bepalen waar welke acties genomen moeten worden. Om zo een helder innovatieprogramma op te stellen voor de provincie Zeeland.

Jeroen Willemsen van The Protein Cluster gaf een scherpe toelichting op de Nationale Eiwitstrategie. Mariët van de Noort van MFH Pulses wist helder weer te geven wat er al gebeurt in de markt, maar zeker ook waar de kansen voor Zeeland liggen. Fred van de Velde, Lector Eiwit Transitie in Voeding (HAS Hogeschool) en Jasper van Houcke, Coördinator Aquaculture Research (HZ University) kwamen vervolgens met concrete voorbeelden van toegepast onderzoek op land en in zee.In alle presentaties werd duidelijk dat eiwit transitie alleen succesvol kan worden als de hele keten meedoet!

In Breakout rooms is in kleine groepjes verder gesproken over welke innovaties, welke verbindingen en welke acties gewenst en noodzakelijk zijn. Allemaal input voor Food Delta Zeeland, HAS Hogeschool en The Protein Cluster om samen een helder innovatieprogramma “Eiwitten voor Zeeland” te maken.

Met de provincie Zeeland is goede afstemming om met dit komende programma door te gaan pakken.

Onderzoek Rabobank en Voedselbank

Merijn van Kaam, student op Avans Hogeschool is stagiair bij de Rabobank. Voor zijn stage is hij aan het onderzoeken hoe de Rabobank Voedselbanken beter kan ondersteunen. Hij is aan het onderzoeken wat de motivatie van organisaties is om wel of niet aan Voedselbanken te doneren.

Duurzaamheidsverslag CSRD: van moetje naar kans

Maandag 18 maart werd in innovatienetwerk FoodDelta Zeeland gesproken over de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Nadat Vincent Wanders, o.a. docent bij Nyenrode op dit gebied, een gedegen inleiding had gehouden vertelde Wendel van Maldegem hoe het Zeeuwse fruitbedrijf Vogelaar Vredehof, strategisch partner van het netwerk, al jaren bezig is met de opbouw van een duurzame keten richting de consument.

Inspirerende en smakelijke bijeenkomst Eiwittransitie

Protein Delta Zeeland - de Eiwittransitie, van boer tot bord (of andersom) was het thema op woensdag 6 maart in het Industrieel Museum Zeeland te Sas van Gent. Een themadag die wij mochten organiseren voor de provincies Zeeland, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Een grensoverstijgende bijeenkomst die mogelijk leidt tot nieuwe samenwerkingen.


Contact

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!

Direct contact

Aanmelden nieuwsbrief

Invullen van je naam is verplicht
Geldig e-mail adres is verplicht