Themadag Eiwittransitie: van boer tot bord - FoodDelta Zeeland

Themadag Eiwittransitie: van boer tot bord

Datum 8 februari 2024

Op woensdag 6 maart organiseert Bureau FoodDelta Zeeland in opdracht van Euregio Scheldemond de Themadag Eiwittransitie: van boer tot bord. Laat je inspireren door verschillende sprekers op het gebied van consumentengedrag en nieuwe eiwitteelten en draag jouw steentje bij aan de totstandkoming van innovatieve ideeën!

De vakgroep Landbouw van Euregio Scheldemond organiseert namelijk op 6 maart een inspiratiebijeenkomst waar food professionals uit Zeeland, West­-Vlaanderen en Oost-­Vlaanderen samenkomen om in gesprek te gaan over de eiwittransitie: de verandering in het voedselpatroon naar meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten.

DOEL

Tijdens deze bijeenkomst staat de grensoverstijgende samenwerking tussen Zeeland en Vlaanderen op het gebied van plantaardige eiwitten centraal, met als doel om nieuwe samenwerkingen te verkennen en te stimuleren.

VOOR WIE

Zeeuwse en Vlaamse bedrijven, agrariërs, kennisinstellingen en overheden.

PROGRAMMA

Na het welkomstwoord door gedeputeerde Vael (Zeeland), gedeputeerde Grillaert (Oost­Vlaanderen) en gedeputeerde Naeyaert (West­Vlaanderen) volgt er een uiteenzetting van diverse interessante sprekers over de rol van eiwittransitie en ketens, inclusief de rol van de consument in deze transitie. De lunch zal een proeverij zijn van gerechten met Zeeuwse en Vlaamse ingrediënten, waarbij bedrijven worden gevraagd zich te presenteren middels diverse informatieve stands (U kunt zich hiervoor aanmelden via de aanmeldlink). De lunch wordt verzorgd door Culi Advies Beaufort.

's Middags verzorgd Enough een bedrijfspresentatie over hun nieuwe fabriek voor mycoproteïnen (onder voorbehoud) en is er een interactieve brainstormsessie begeleid door FoodDelta Zeeland. We eindigen de middag met de oogst van de dag en vertalen dit naar ideeën voor de grensoverstijgende samenwerking in de voedselproducerende ketens voor de eiwittransitie.

SPREKERS

Eiwittransitie op je eigen bord: uitdagingen voor de Zeeuwse en Vlaamse consument

  • ­Arzien de Lint van Greendish
  • Enya Wynants van Departement Omgeving ­ Vlaanderen

Quinoaketens van boer tot bord in Zeeland en Vlaanderen

  • Lenno Vermaas van Van de Bilt Zaden en Marc Arts van Greenfood50
  • Gerda Cnops van het Instituut voor Landbouw­, Visserij­ en Voedingsonderzoek (ILVO)

DEELNEMEN?

Om deel te nemen aan deze bijeenkomst dient u zich uiterlijk 26 februari a.s. aan te melden. Aanmelden doet u door het aanmeldformulier in te vullen en te versturen.

 

FoodDelta Zeeland organiseert deze bijeenkomst in opdracht van de vakgroep Landbouw van Euregio Scheldemond

een grensoverschrijdend samenwerkingsverband van de drie provincies

        

 

 

    

   

   

      

 

 

 

 Onderzoek Rabobank en Voedselbank

Merijn van Kaam, student op Avans Hogeschool is stagiair bij de Rabobank. Voor zijn stage is hij aan het onderzoeken hoe de Rabobank Voedselbanken beter kan ondersteunen. Hij is aan het onderzoeken wat de motivatie van organisaties is om wel of niet aan Voedselbanken te doneren.

Duurzaamheidsverslag CSRD: van moetje naar kans

Maandag 18 maart werd in innovatienetwerk FoodDelta Zeeland gesproken over de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Nadat Vincent Wanders, o.a. docent bij Nyenrode op dit gebied, een gedegen inleiding had gehouden vertelde Wendel van Maldegem hoe het Zeeuwse fruitbedrijf Vogelaar Vredehof, strategisch partner van het netwerk, al jaren bezig is met de opbouw van een duurzame keten richting de consument.

Inspirerende en smakelijke bijeenkomst Eiwittransitie

Protein Delta Zeeland - de Eiwittransitie, van boer tot bord (of andersom) was het thema op woensdag 6 maart in het Industrieel Museum Zeeland te Sas van Gent. Een themadag die wij mochten organiseren voor de provincies Zeeland, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Een grensoverstijgende bijeenkomst die mogelijk leidt tot nieuwe samenwerkingen.


Contact

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!

Direct contact

Aanmelden nieuwsbrief

Invullen van je naam is verplicht
Geldig e-mail adres is verplicht