Update Slimme Peren project - FoodDelta Zeeland

Datum 20 november 2023

Peren eten geeft een boost aan de weerstand van je lichaam. Ze bevatten vitamine C en koper welke je immuunsysteem stimuleren en je beschermen tegen ziekteverwekkers. Peren eten is niet alleen goed voor je, maar ze smaken ook nog eens heerlijk! Tenzij ze beschadigd zijn, of erger nog, plekken hebben die mogelijk kunnen rotten. In de supermarkt wil men een peer hebben die smetteloos is en die smaak en boost geeft waar je naar op zoek bent.

Maar hoe kun je ‘slechte’ peren identificeren, selecteren en eruit halen voordat ze naar het verkooppunt gaan? Dit is een moeilijkere taak dan het lijkt, omdat peren niet alleen gemakkelijk beschadigd raken bij het hanteren, maar ook omdat elke peer zijn eigen individuele vorm heeft. Daarom moet elke peer afzonderlijk met de hand worden geïnspecteerd.

Slimme Peren project van Artificial Intelligence Zeeland (Arinze)

Met behulp van AI voor beeldanalyse werkt René Slabbekoorn, oprichter en eigenaar van Arinze, aan het met zeer hoge nauwkeurigheid onderscheiden van goede van slechte peren. Hij doet dit in samenwerking met JADS (Jheronimus Academy of Data Science) masterstudent Cees Maessen onder begeleiding van Rogier Brussee. Cees bouwt voort op eerder verkennend onderzoek in deze richting van andere JADS Masterstudenten in het vak Data-Driven Food Value Chain: een sterk vervolg op de #DDFVC-cursus van vorig jaar.

Begin november keerde René terug naar de campus van JADS in Den Bosch, om in het vak van dit jaar een lezing te geven waarin hij verslag deed van de voortgang van het project. Ook verraste hij de studenten door een peren-sorteerrobot mee te nemen die hij aan het ontwikkelen is. Het algemene idee: combineer softgrip-robotica om de delicate peren te hanteren met beeldherkenning met behulp van neurale netwerkanalyse om de goede van de slechte peren te selecteren.

 

Bron: LinkedIn: Jheronimus Academy of Data Science

Join the future of food - Mike Muller

Als jonge professional biedt de foodsector in Zeeland jou eindeloze groeikansen en variatie.

Join the future of food - Manuel Nieuwdorp

Wil jij net als Manuel Nieuwdorp ook werken aan een duurzame voedselproductie in Zeeland? 

Join the future of food - Melissa van der Gucht

Je ziet de producten in de supermarkt staan, maar waar komen de producten eigenlijk vandaan? Melissa van der Gucht neemt ons mee in haar werk als shiftleader bij Coroos. 


Contact

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!

Direct contact

Aanmelden nieuwsbrief

Invullen van je naam is verplicht
Geldig e-mail adres is verplicht