Zeeland moet de Protein Delta van Nederland worden - FoodDelta Zeeland

Zeeland moet de Protein Delta van Nederland worden

Datum 11 juli 2022

Zeeland moet de Protein Delta van Nederland worden

Op maandag 11 juli waren Johan Dourleijn van FoodDelta Zeeland en Jos Hugense van Meatless BV uit Goes te gast bij Omroep Zeeland om te praten over de eiwittransitie en over de rol die Zeeland hierin speelt.

Lees en hoor hieronder het interview (bron: omroep zeeland)

radiointerview Zeeuwse Kamer

We moeten er met z'n allen aan geloven: de eiwittransitie. Klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar het resultaat ervan ligt al regelmatig op je bord in de vorm van bijvoorbeeld mosselen of een stukje vegavlees. Zeeland zou voorop kunnen lopen in dit hele proces. Sterker nog, dat doen we al een beetje. "Op het veld staan de gewassen al en de marine-eiwitten hebben we ook."

"Dat kan niet goed blijven gaan", zegt Johan Dourleijn van netwerkbureau FoodDelta Zeeland verwijzend naar klimaatverandering. "Het is niet iets vrijblijvends. We moeten met elkaar ons patroon van leven en de manier waarop we eten aanpassen." De eiwittransitie - van vlees naar duurzame en groene alternatieven voor eiwitten - kan daar een rol in spelen, betoogden Dourleijn en Jos Hugense, directeur van Meatless in Goes, vandaag in het radioprogramma De Zeeuwse Kamer.
 
 
Zij denken daarbij aan eiwitbronnen op het land - denk aan gewassen als de veldboon, de bruine boon, kikkererwt, granen, paddenstoelen - maar ook in de zee, zoals zeewier en mossels. Meatless uit Goes is daar al volop mee aan de slag door van verschillende granen en peulvruchten plantaardige vleesvervangende vezels te produceren, waar voedselproducenten vleesvervangers van maken.
FoodDelta Zeeland is een netwerk van bedrijven, kennisinstellingen en overheden in Zeeland die samenwerken aan en voor de toekomst. "Samen hebben we de ambitie om vanuit ons krachtige verleden in food Zeeland verder te ontwikkelen tot innovatieve voorbeeldregio voor de toekomst", staat op de website te lezen. De eiwittransitie vormt daarin een belangrijk thema. Het gaat om bedrijven uit de hele voedselproducerende keten, van 'grond tot mond'.
Meatless uit Goes is één van die bedrijven. Het bedrijf produceert plantaardige vleesvervangende vezels. Dat doet het bedrijf al jaren. "Wij begonnen in een tijd dat het nog niet zo bekend was", zegt directeur Jos Hugense. "We behoren tot de pioniers."
Ook andere bedrijven zijn bezig met de eiwittransitie. Volgens Dourleijn zou de hele voedselketen een omslag moeten maken - van grond tot mond - om het de consument zo makkelijk mogelijk te maken. De boer die de eiwitrijke gewassen teelt, de horecaondernemer die de gerechten op z'n menukaart verduurzaamt, de supermarkteigenaar die vleesvervangers een prominentere plaats geeft... Iedereen kan wat doen.

'Gooi ook eens wat vleesvervangers op de bbq'

Uiteindelijk moet het allemaal bijdragen aan het zo makkelijk mogelijk maken voor de consument. Want die is degene die z'n eetpatroon moet veranderen. "En dat is niet makkelijk", zegt Dourleijn. "We moeten mensen leren koken met alternatieve eiwitbronnen en het oude, vertrouwde los te laten." Dat hoeft niet in één keer, maar kan in stapjes. Dourleijn: "Gooi ook eens wat vleesvervangende producten op de barbecue." Hugense denkt dat plantaardige voeding in de toekomst onvermijdelijk is. "We moeten terug naar de verhouding van voor 1950 waarbij je 40 procent uit dierlijke producten haalt en 60 procent van je eiwitten uit planten. Dat is nu andersom. Dat houden we niet vol."
Onderzoek Rabobank en Voedselbank

Merijn van Kaam, student op Avans Hogeschool is stagiair bij de Rabobank. Voor zijn stage is hij aan het onderzoeken hoe de Rabobank Voedselbanken beter kan ondersteunen. Hij is aan het onderzoeken wat de motivatie van organisaties is om wel of niet aan Voedselbanken te doneren.

Duurzaamheidsverslag CSRD: van moetje naar kans

Maandag 18 maart werd in innovatienetwerk FoodDelta Zeeland gesproken over de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Nadat Vincent Wanders, o.a. docent bij Nyenrode op dit gebied, een gedegen inleiding had gehouden vertelde Wendel van Maldegem hoe het Zeeuwse fruitbedrijf Vogelaar Vredehof, strategisch partner van het netwerk, al jaren bezig is met de opbouw van een duurzame keten richting de consument.

Inspirerende en smakelijke bijeenkomst Eiwittransitie

Protein Delta Zeeland - de Eiwittransitie, van boer tot bord (of andersom) was het thema op woensdag 6 maart in het Industrieel Museum Zeeland te Sas van Gent. Een themadag die wij mochten organiseren voor de provincies Zeeland, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Een grensoverstijgende bijeenkomst die mogelijk leidt tot nieuwe samenwerkingen.


Contact

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!

Direct contact

Aanmelden nieuwsbrief

Invullen van je naam is verplicht
Geldig e-mail adres is verplicht