Zeeland Protein Delta voor meer plantaardige eiwitten - FoodDelta Zeeland

Zeeland Protein Delta voor meer plantaardige eiwitten

Datum 26 maart 2021

 

De transitie naar een voedselpatroon met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten is één van de grote mondiale uitdagingen van deze tijd. Een agrarische en zilte provincie als Zeeland kan daar een belangrijke rol in vervullen als ‘Protein Delta’, blijkt uit onderzoek van FoodDelta Zeeland.

Alleen met een overgang naar meer plantaardige eiwitten kan de groeiende en qua eetgedrag veranderende wereldpopulatie op een duurzame wijze voorzien worden van voldoende voedsel. Nederland kan hier, binnen en buiten de landsgrenzen, een bijdrage aan leveren. Om daarbij minder afhankelijk te worden van de import van buitenlandse eiwitten is in december 2020 de Nationale Eiwitstrategie gepresenteerd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij. Daar wordt ingezet op meer plantaardige eiwitten zelf telen, meer eiwitten uit andere bronnen zoals algen, wieren en insecten en meer terugwinnen van eiwitten uit rest- en nevenstromen.

Zeeland

Omdat de Zeeuwse foodsector (van uitgangsmaterialen tot en met de horeca) een belangrijke bijdrage kan leveren aan bovengenoemde uitdagingen gaf de Provincie Zeeland Bureau FoodDelta Zeeland (het netwerkbureau van het innovatienetwerk FoodDelta Zeeland) de opdracht te onderzoeken wat daarbij de gezamenlijke ambitie, de strategie en het actieplan voor Zeeland zou kunnen zijn.

Protein Delta

Het resultaat is een toekomstbeeld van een samenwerkend en samenhangend eitwitcluster genaamd Protein Delta. Binnen dit cluster staan de mogelijkheden van het combineren van zee & land en plant & dier als bron voor duurzame eiwitten centraal. Zeeland levert hiermee een zichtbare bijdrage aan de verandering van het (eiwit)menu van de regionale consument (inwoners en toeristen) en is een inspirerend proef- en demo-gebied voor de wereld, met als missie: duurzame eiwitten uit Zeeland op je bord.

Jo-Annes de Bat kreeg het rapport 25 maart 2021 overhandigd door FoodDelta Zeeland. De Bat: “Zeeland is de food-provincie bij uitstek. Innovatie en verduurzaming zijn onze speerpunten. De ambities op het gebied van plantaardige eiwitten onderschrijven we als Provincie. Het Zeeuws Proteïne Cluster kan dat in een stroomversnelling brengen."

Om de genoemde ambities te realiseren wordt aanbevolen om de samenwerking met de bij het onderzoek betrokken partijen te continueren als het Zeeuws Proteïne Cluster. De diverse lopende en toekomstige (te ontwikkelen) projecten moeten daarbij in samenhang tot elkaar gezien worden om gezamenlijk Protein Delta vorm te geven en zichtbaar te maken.

Het rapport: is hier te downloaden: Rapport Protein Delta

Join the future of food - Mike Muller

Als jonge professional biedt de foodsector in Zeeland jou eindeloze groeikansen en variatie.

Join the future of food - Manuel Nieuwdorp

Wil jij net als Manuel Nieuwdorp ook werken aan een duurzame voedselproductie in Zeeland? 

Join the future of food - Melissa van der Gucht

Je ziet de producten in de supermarkt staan, maar waar komen de producten eigenlijk vandaan? Melissa van der Gucht neemt ons mee in haar werk als shiftleader bij Coroos. 


Contact

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!

Direct contact

Aanmelden nieuwsbrief

Invullen van je naam is verplicht
Geldig e-mail adres is verplicht