Zeeland Protein Delta voor meer plantaardige eiwitten - FoodDelta Zeeland

Zeeland Protein Delta voor meer plantaardige eiwitten

Datum 26 maart 2021

 

De transitie naar een voedselpatroon met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten is één van de grote mondiale uitdagingen van deze tijd. Een agrarische en zilte provincie als Zeeland kan daar een belangrijke rol in vervullen als ‘Protein Delta’, blijkt uit onderzoek van FoodDelta Zeeland.

Alleen met een overgang naar meer plantaardige eiwitten kan de groeiende en qua eetgedrag veranderende wereldpopulatie op een duurzame wijze voorzien worden van voldoende voedsel. Nederland kan hier, binnen en buiten de landsgrenzen, een bijdrage aan leveren. Om daarbij minder afhankelijk te worden van de import van buitenlandse eiwitten is in december 2020 de Nationale Eiwitstrategie gepresenteerd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij. Daar wordt ingezet op meer plantaardige eiwitten zelf telen, meer eiwitten uit andere bronnen zoals algen, wieren en insecten en meer terugwinnen van eiwitten uit rest- en nevenstromen.

Zeeland

Omdat de Zeeuwse foodsector (van uitgangsmaterialen tot en met de horeca) een belangrijke bijdrage kan leveren aan bovengenoemde uitdagingen gaf de Provincie Zeeland Bureau FoodDelta Zeeland (het netwerkbureau van het innovatienetwerk FoodDelta Zeeland) de opdracht te onderzoeken wat daarbij de gezamenlijke ambitie, de strategie en het actieplan voor Zeeland zou kunnen zijn.

Protein Delta

Het resultaat is een toekomstbeeld van een samenwerkend en samenhangend eitwitcluster genaamd Protein Delta. Binnen dit cluster staan de mogelijkheden van het combineren van zee & land en plant & dier als bron voor duurzame eiwitten centraal. Zeeland levert hiermee een zichtbare bijdrage aan de verandering van het (eiwit)menu van de regionale consument (inwoners en toeristen) en is een inspirerend proef- en demo-gebied voor de wereld, met als missie: duurzame eiwitten uit Zeeland op je bord.

Jo-Annes de Bat kreeg het rapport 25 maart 2021 overhandigd door FoodDelta Zeeland. De Bat: “Zeeland is de food-provincie bij uitstek. Innovatie en verduurzaming zijn onze speerpunten. De ambities op het gebied van plantaardige eiwitten onderschrijven we als Provincie. Het Zeeuws Proteïne Cluster kan dat in een stroomversnelling brengen."

Om de genoemde ambities te realiseren wordt aanbevolen om de samenwerking met de bij het onderzoek betrokken partijen te continueren als het Zeeuws Proteïne Cluster. De diverse lopende en toekomstige (te ontwikkelen) projecten moeten daarbij in samenhang tot elkaar gezien worden om gezamenlijk Protein Delta vorm te geven en zichtbaar te maken.

Het rapport: is hier te downloaden: Rapport Protein Delta

CREATIVITEIT IN ZEEUWS PROTEIN CLUSTER

Woensdag 15 september kwamen deelnemers van het Zeeuws Protein Cluster (bedrijven, overheden, en kennisinstellingen die actief zijn op het gebied van duurzame eiwitten) naar de studio van Foodcurators in Middelburg voor een creatieve workshop. De ambitie om samen een Protein Delta te gaan vormen lag er al, maar wat is de volgende stap om dit in gezamenlijkheid en samenhang te gaan realiseren?

TKI-BEZOEK AGRI & FOOD SMAAKT NAAR MEER

Op vrijdag 10 september bezocht een delegatie van het bureau TKI (topconsortia kennis en innovatie) van de Topsector Agri & Food onze provincie. Directeur Kees de Gooijer en innovatiemakelaar Ivo Ploegsma werden door Johan Dourleijn en Wilfred van Elzakker van FoodDelta Zeeland en Laurens Meijering van Impuls Zeeland rondgeleid.

Versterken foodsector in de Bevelanden

De foodsector in de Regio De Bevelanden levert een prachtig palet aan producten. Het is een speciaal en bijzonder voedselproducerend gebied met veel aantrekkelijke elementen waar we trots op zijn. De ondernemingen vormen samen complete ketens, waarbij het voedsel vanuit de grond en het water tot in de mond van de consument gebracht wordt.


Contact

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!

Direct contact

Aanmelden nieuwsbrief

Invullen van je naam is verplicht
Geldig e-mail adres is verplicht