Tijdens de Zeeuwse Dag van Ons Eten op 10 oktober 2024 organiseerde FoodDelta Zeeland een boeiende workshop getiteld “Toekomst van Voedsel in Zeeland: Wat Eten We Morgen?”. Deze sessie richtte zich op de voedseltransitie en de rol van samenwerking tussen bedrijven, scholen en overheden.
De workshop benadrukte het belang van het EAT-Lancet Weekmenu als praktische richtlijn voor duurzame en gezonde voeding. Er werd besproken hoe oude en nieuwe Zeeuwse voedselproducten hierin een plaats kunnen krijgen en welke innovaties nodig zijn om deze transitie te ondersteunen. Een belangrijk inzicht was dat maatwerk essentieel is, aangezien “de” consument niet bestaat en verschillende doelgroepen verschillende benaderingen vereisen.
Een hoogtepunt van de workshop was de proeverij van gerechtjes, bereid door chefkok Marcin de Beaufort van Koop, eet en beleef lokaal. Deze gerechtjes waren gekoppeld aan verschillende persona’s:
Bart, 24 jaar: Carrièregerichte individualist met een uitgesproken facinatie voor sociale status, nieuwe technologie, risico en spanning.
Veerle, 29 jaar: De open en kritische wereldburger die postmoderne waarden als ontplooien en beleven integreren met moderne waarden als maatschappelijk succes, materialisme en genieten.
Mauro, 30 jaar: De pioniers van de beleveniscultuur, waarin experimenten en het breken met morele en sociale conventies doelen op zichzelf zijn.
Els, 55 jaar: De moralistische, plichtsgetrouwe en op de status-quo gerichte burgerij die vasthoudt aan tradities en materiële bezittingen.
De workshop bood niet alleen waardevolle inzichten, maar ook praktische handvatten voor de toekomst van voedsel in Zeeland. Het evenement benadrukte de kracht van samenwerking en innovatie in de Zeeuwse foodsector.