JOIN
THE FUTURE
OF FOOD

Grevelingse pret van kip

garnaal met groenten van het land en bouillon van zeewier

Bereiden

De kip nakijken op onregelmatigheden en evt. spoelen met koud water. Haal de poten en vleugels van de kip. Snij de filets van de kip en bewaar in de koelkast. De poten, vleugels en karkas in slee plaatsen en in een oven van 200 graden rondom bruineren gedurende 20 tot 30 minuten.

Alle groenten wassen, schillen en snijden in gelijkmatige reepjes (julienne 2 mm x 5 cm lang). Bewaar alle gewassen en bruikbare afval van de groenten. Snij de kriel aardappeltjes in vieren en kook beetgaar af in zout kokend water.

Haal de slee uit de oven en verplaats de gebruineerde kippenpoten, vleugels en karkas in een grote kookpan met 3 ltr koud water en breng tegen de kook. Mocht zich schuim vormen op de bouillon, deze met een schuimspaan verwijderen. Voeg het bouquet garni toe en laat de bouillon 3 uur trekken op laag vuur. (bouillon mag niet koken!)

Was de peterselie en dragon en maak droog. Pluk en hak de kruiden. Was de wakamé en snij in kleine fijne reepjes. Was de rood hoorntjeswier en scheur in stukjes.

Filter de kippenbouillon door een theedoek en zeef in een schone pan. Zet terug op laag vuur.

Snij de kipfilet in gelijke grote stukken en pocheer in de hete bouillon. (deze niet laten koken!) Haal de kipfilet uit de bouillon als deze gaar is.

Voeg eerste de harde groenten toe aan de hete bouillon en maak net gaar, daarna de zachtere groenten toevoegen. Voeg nu ook beide zeewieren en de aardappeltjes toe. Snij de gare kipfilet in reepjes en voeg samen met de gepelde garnalen toe aan de bouillon.

Opmaak en bijzonderheden:

Proef de bouillon af en serveer in een diep bord. Garneer af met de gehakte kruiden.
Serveer met Pain de Mer brood en gezouten roomboter.

Soep Grevelingse pret
Proef de bouillon en serveer in een diep bord. Garneer met de gehakte kruiden. Serveer met Pain de Mer brood en gezouten roomboter.

Recept: Michiel Hardy en René Colijn, Scalda Horeca

Ingrediënten

  • 1 kip van ongeveer 1 kg
  • 2 stuk prei
  • 200 gram wortel
  • 200 gram knolselderie
  • 200 gram bleekselderie
  • 10 geschrapte kriel aardappeltjes
  • 25 gram peterselie
  •  25 gram dragon
  • 100 gram Hollandse garnalen
  • 100 gram Wakam.
  • 100 gram rood hoorntjeswier
  • zout en peper van de molen
  • Bouquet garni: bruikbaar gewassen afval van wortel, prei, knol en bleekselderie, peterseliestengels, 4 takjes tijm, 2 laurierblad, 2 hele foelie, 6 gekneusde peperkorrels, snuf zeezout
Benodigde materialen

  • snijplank
  • koksmes/scherp mes
  • dunschiller
  • 1 afruimbak
  • 10 bewaar bakjes
  • ovenslee
  • tang
  • 2 grote kookpannen
  • theedoek
  • zeef
  • •soeplepel
  • 4 diepe borden

Meer recepten

Zeeuwse mossel met pompoenpuree, Sjalottencompôte, chimichurri zeesla

Bereiden Zeeuwse mosselen Spoel de mosselen en maak schoon indien nodig. Hak de ui, peper en knoflook fijn, bak deze aan in een pan met…

Lees meer

Quinoa met spruitjes en pecannoten

Maak de spruitjes schoon, kook ze 5 minuten en laat ze uitlekken. Verwarm de oven voor op 180℃. Schil de zoete aardappels en snij ze…

Lees meer

Spaghetti met cannellini-tomatensaus

Laat de cannellini bonen uitlekken in een vergiet. Verwarm in een hapjespan de olijfolie. Fruit daarin het fijngesneden pepertje en de knoflook. Voeg de bonen…

Lees meer