JOIN
THE FUTURE
OF FOOD

Zeeuwse Snackplank

Grijze garnalen bisque, potje met zoet zure mosseltjes, zeewierkroketje en zeewiermayonaise

Bereiden

Garnalen bisque: De garnalenpulp aanzetten in de olijfolie tot al het vocht verdampt is. Voeg de rijst, tomatenpuree, paprika en chilipoeder toe, ontzuur en roer goed door. Was en snij alle groenten klein, voeg aan de pan toe en zet kort aan op hoog vuur. Voeg peper, knoflook, tijm en laurier toe. Blus af met witte wijn en cognac. Voeg 3 liter water toe, roer goed door en laat 2 uur op zacht vuur trekken. Zeef de soep door een zeef in andere kookpan. Proef af en maak op smaak met peper en zout.

Zoet zure mosseltjes: Was en spoel de mosselen in koud water goed schoon. Kook met aanhangend vocht de mosselen in een kookpan op hoog vuur gaar tot de mosselen open staan. Laat afkoelen en pel de mosselen uit de schelpen. Voeg azijn, suiker, mosterdzaad, peperkorrels, laurier en iets zout in een steelpan en breng aan de kook. Zet van het vuur en voeg alle paprika, sjalot en mosseltjes toe. Meng goed door. Voeg nu de dille toe. Voeg de zoet zure mosseltjes in kleine weckpotjes en bewaar in de koelkast.

Zeewiermayonaise: Doe alle ingrediënten in een schaal en roer tot een mooie groene zeewier mayonaise.

Zeewier kroketjes: Frituur de kroketjes op 180 graden goudbruin en serveer direct op een met zeewiermayonaise  besmeerde boterham.

zeewierkroketje

Opmaak en bijzonderheden: Leg op een mooi groot plat bord of houten plank het zeewierkroketje, het kopje of schaaltje met soep en het (weck) potje met zoet zure mosseltjes. Serveer met (Pain de Mer) brood met zeewiermayonaise.

Recept: Michiel Hardy en René Colijn, Scalda Horeca

Ingrediënten

Grijze garnalen bisque:

  • 1 kg garnalenpulp
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 40 gram rijst
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • ½ eetlepel paprika poeder
  • Mespuntje chili poeder
  • 2 knoflook teentjes
  • ½ dl cognac
  • 1 dl witte wijn
  • 2 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 6 witte peperkorrels gekneusd
  • ½ venkel knol
  • ½ winterwortel
  • 1 prei
  • 1 witte ui
  • 2 stelen bleekselderij
  • 3 liter water
  • 25 gram visbouillonpoeder
  • Peper, zeekraalzout naar smaak toevoegen

Zoet zure mosseltjes:

  • ½ kg mosselen
  • 25 gram rode paprika in zeer kleine blokjes
  • 25 gram gele paprika in zeer kleine blokjes
  • 25 gram groene paprika in zeer kleine blokjes
  • 1 sjalot in zeer fijne halve ringetjes
  • 2 laurierblad
  • ½ eetlepel mosterdzaad
  • 5 takjes aan geplukt dille blaadjes
  • 6 peperkorrels
  • 3 dl witte wijn azijn
  • 90 witte bastaard suiker
  • Snufje zout

 

Zeewiermayonaise:

  • 4 eetlepels mayonaise
  • ½ eetlepel zeewier poeder
  • 1 eetlepel wakamé (fijngehakt)

 

Zeewier kroketjes:

  • 4 zeewier kroketjes van de Ambachterie
  • 4 boterhammen Pain de Mer
Benodigde materialen

  • 2 kookpannen
  • steelpan
  • zeef
  • spatel
  • koksmes
  • snijplank
  • schaal
  • garde
  • tang
  • frituur
  • maatbeker
  • weegschaal
  • 4 kopjes/kleine schaaltjes
  • 4 borden of houten planken 
  • 4 weckpotjes

Meer recepten

Zeeuwse mossel met pompoenpuree, Sjalottencompôte, chimichurri zeesla

Bereiden Zeeuwse mosselen Spoel de mosselen en maak schoon indien nodig. Hak de ui, peper en knoflook fijn, bak deze aan in een pan met…

Lees meer

Quinoa met spruitjes en pecannoten

Maak de spruitjes schoon, kook ze 5 minuten en laat ze uitlekken. Verwarm de oven voor op 180℃. Schil de zoete aardappels en snij ze…

Lees meer

Spaghetti met cannellini-tomatensaus

Laat de cannellini bonen uitlekken in een vergiet. Verwarm in een hapjespan de olijfolie. Fruit daarin het fijngesneden pepertje en de knoflook. Voeg de bonen…

Lees meer