Verwarm de oven voor op 100℃ .
Spoel de bonen af onder de kraan en laat ze uitlekken in een zeef. Spreid ze uit over een met bakpapier belegde bakplaat en droog ze in de oven op 100℃ ongeveer 15 minuten. Dit voorkomt dat het bonenmengsel straks papperig wordt.
Snij de rode ui en het pepertje heel fijn. Snij de feta in kleine blokjes.
Doe de gedroogde bonen in een kom. Voeg de rode ui en het pepertje toe plus de knoflook, komijn, paprikapoeder, ei en tomatenketchup. Prak met een vork of pureer met een staafmixer totdat de meeste bonen gebroken zijn. Roer de havermeel erdoor. In plaats van havermeel kan ook broodkruim of beschuit gebruikt worden. Roer als laatste voorzichtig de blokjes feta erdoor.
Verhit in een koekenpan de helft van de olijfolie. Zet het vuur middelhoog. Maak van de bonenpuree vier burgers. Bak de burgers in de olie. Voeg bij het keren de tweede helft van de olie toe, zodat beide kanten lekker krokant worden.
Verwarm de airfyer een kwartier voor.
Bak de friet volgens aanwijzing op de verpakking in twee porties.
Snij de komkommer, tomaat en paprika in hele kleine blokjes en doe ze in een saladeschaal. Voeg de azijn en de mayonaise toe en roer door.
Leg de burger naar wens op een broodje en top ‘m af met een topping naar keuze, bijvoorbeeld augurk, plakje cheddar kaas, gebakken ui, of een tl knoflooksaus.
Recept en foto: Miranda Dourleijn