NIOZ, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, is het nationale oceanografische instituut en het expertisecentrum van Nederland voor oceanen, zeeën en kusten. Wij bevorderen het fundamentele begrip van mariene systemen, hoe ze veranderen, de rol die ze spelen in klimaat en biodiversiteit, en hoe ze duurzame oplossingen voor de samenleving in de toekomst kunnen bieden. Meer informatie via www.nioz.nl
De NIOZ-afdeling Estuariene & Delta Systemen (EDS, NIOZ-Yerseke) richt zich op het begrijpen van de complexe interacties tussen organismen en hun fysieke en chemische omgeving in estuaria en delta’s. Wij zijn gevestigd in Yerseke, aan de Oosterschelde, maar werken ook aan andere estuariene systemen wereldwijd. Ons doel is een geïntegreerd begrip van het functioneren van estuarium- en deltasystemen, in de context van natuurlijke en door de mens veroorzaakte milieuveranderingen. Onder andere onderzoeken we mogelijkheden voor Blue Growth. Het voorzien van de steeds groeiende wereldbevolking van duurzaam voedsel en energie is een enorme uitdaging. Landbouwgrond wordt overbelast, zoetwater wordt schaars, de energietransitie vereist alternatieven voor fossiele brandstoffen. De mensheid wendt zich tot de oceanen en zeeën in haar zoektocht naar toekomstig voedsel en energie. In het Seaweed Centre onderzoeken we de verschillende mogelijkheden voor toekomstig gebruik, met name van lage trofische aquacultuur. Meer informatie via https://www.nioz.nl/en/about/eds.
Strategisch FDZ partnerschap voor EDS, NIOZ-Yerseke is de mogelijkheid voor directe interactie met (regionale) stakeholders. Dat is essentieel voor het kunnen uitvoeren van ons onderzoek.” – Klaas Timmermans, Marien bioloog professor.